Cseperedőbe várják a csíkszeredai gyerekeket: foglalkozások egészséges, eltérő fejlődésű és koraszülött kicsiknek

R. Kiss Edit 2018. április 18., 13:15

Péntekig lehet jelentkezni a Gyulafehérvári Caritas által Csíkszeredában is elindított Cseperedő program foglalkozásaira.

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A csíkszeredai Szent Ágoston plébánián működő Caritas központban már készen vannak a termek és a játékok is megmosva, felsorakoztatva várják a kisgyermekeket.

Cseperedő név alatt ott indul a szervezet Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja. Varga Bernadett gyógypedagógustól megtudtuk, már gyarapodnak a nevek a listáikon is, április 20-ig jelentkezhetnek a kisgyermekes családok a foglalkozásokra.

Két hónapos kortól három éves korig várják a gyerekeket, egészségesen fejlődő vagy mozgásukban, fejlődésükben enyhén elmaradt, illetve koraszülött gyermekek jelentkezhetnek.

Mondókázás, torna, játék

Csoportos foglalkozásokat fognak tartani a gyerekek korosztályának megfelelően,

lesz mondókázás, átmozgató torna, egyensúly-fejlesztés labdán, akadálypályák, taposó pályák, szabad játék. Egyéni fejlesztésre is van lehetőség, logopédiai foglalkozást biztosítanak, ha szükséges.

Heti egyszeri, rendszeres tevékenységek lesznek, a szülők szimbolikus hozzájárulást kell fizessenek. A legkisebbeknek, a két-hat hónapos babák számára babamasszázst szerveznek, az anyukák megtanulhatják, hogyan kell ezt végezni.

Hat-hét csoport indul

Amint a gyógytornász elmondta,

a program segíti a szülő-gyermek kötődést, hozzájárul a kicsik közösségbe szoktatásához, a mondókázások révén pedig nő a gyermekek szókincse, javul a figyelem, a memória.

Csoportonként tíz-tizenkét gyermek lesz és a jelentkezések függvényében hat-hét csoportot indítanak. Van olyan korcsoport, a hat-tizenkét hónapos korosztály például, ahol már két csoportnyi gyermek jelentkezett, de vannak még helyek, folytatódik a beiratkozás. A programról további információk a Caritas honlapján vagy Facebook-oldalán találhatók, érdeklődni és jelentkezni lehet a bernadett.varga@caritas-ab.ro címen vagy a 0735-735 160-as telefonszámon is (hétköznapokon 8-16 óra között).