Már alig találni őstermelőt a csíkszeredai zöldségpiacon

Barabás Hajnal 2018. április 17., 22:10

A csíkszeredai zöldségpiac kinti asztalait bocsájtják licitre csütörtökön. Közel ötven standot a viszonteladóknak, nyolcvanat pedig az őstermelők számára biztosítanak. Hiába, utóbbiak közül egyre kevesebben árulnak a piacon.

Tavasszal kiköltöznek az árusok a csarnokból. A kinti asztalokat is bérelniük kell Fotó: Gecse Noémi

Graur Adrian piacgondnok megkeresésünkre elmondta, április 19-ére hirdették meg a versenytárgyalást a zöldségpiac kinti asztalainak bérbeadására. Akik részt szeretnének venni a liciten, a szükséges iratcsomót legkésőbb szerdán 13 óráig kell iktassák a csíkszeredai városházán.

Az asztalok bérbeadásának kiindulási ára az első sorokban 15 lej, a hátsó sorokban 12 lej egy napra négyzetméterenként.

{A}

Az első asztalokra van nagyobb igény, hiszen, mint Graur fogalmazott, az emberek manapság már nem járnak körbe az asztalok között, hanem „átfutnak” a piacon, úgy vásárolnak, holott lehet, hogy jobb és olcsóbb terméket találhatnának a hátsó asztaloknál.

Fotó: Gecse Noémi

Mint megtudtuk, a viszonteladók számára 50 asztalt bocsátanak rendelkezésre, azonban eddig mindössze 30-at foglaltak el, és várhatóan a versenytárgyalást követően sem lesz ez másképp. A piacgondnok elmondása szerint egyetlen egy új viszonteladó érdeklődött a versenytárgyalás felől, ezt leszámítva többnyire a régebbről megszokott kereskedőktől vásárolhatnak a csíkiak. Őstermelők pedig már alig vannak a piacon, akik terményeiket árulják.

Még a tavalyhoz képest is kevesebben vannak már, például, akik retket szoktak árulni, azok is kevesebben jöttek a piacra

– jegyezte meg a piacgondnok. Hozzátette, megkérdezett több őstermelőt is, miért nem árulnak már a piacon, de többségük azt válaszolta, nincs ember, aki dolgozzon a földeken és közben áruljon is. A jogszabály szerint egyébként az őstermelőknek a asztalok legalább 40 százalékát kell biztosítani – ennek a feltételnek meg is felel a csíkszeredai zöldségpiac, hiszen 80 standot tartanak fel számukra.