Útfelújítás apró örömökkel: még a porták bejárati hídszerkezetét is elkészítik

Kovács Eszter 2018. április 17., 13:21

Nagy kihívás, és nagy munka – így jellemezte Bálint Imre Elemér a 34-es jelzésű, Oroszhegy községhez tartozó út felújítását. A polgármester a napokban jelentette be, hogy hét és fél millió lej értékű támogatást nyertek a három falut összekötő útszakasz modernizálására.

Poros, sáros és egyenetlen – ráfér a modernizálás a községi útra Fotó: Barabás Ákos

Az időjárás és a teherforgalom, valamint az elmúlt időszakban végzett csatornázási munkálatok is közrejátszottak abban, hogy nagyon megrongálódott a 34-es jelzésű községi út, amely Székelyfancsal, Ülke és Szenttamás között húzódik. A modernizálásra vonatkozó szerződést múlt hét végén írták alá a fejlesztési minisztériumban, a projekt kifutási ideje négy plusz két év, összértéke pedig 7,5 millió lej.

„A munkálatokat három év alatt kell befejezni, de becslésünk szerint egy ügyes utászcég akár egy év alatt is elvégezheti” – magyarázta a polgármester.

A projekt 6 kilométeren az útszerkezet kialakítását, 6 kilométernyi aszfalt lefektetését, sáncok, árkok, vízelvezetők, 18 áteresztő híd és a Ballé-patakon átívelő híd megépítését is magában foglalja,

utóbbi hullámacél szerkezettel készülne. „A legjobb ebben a projektben, hogy sikerült belefoglalni az összes érintett porta bejárati hídszerkezetének elkészítését is, rendszerint ugyanis csak az aszfaltozásra futja, és a többit a lakóknak kell megoldaniuk” – hangsúlyozta az elöljáró. Összesen 127 lakóház és épület bejáratát készítik majd el.

{A}

A pénz megvan, a kezdés időpontja még nem ismert

Az említett községi út mentén egyébként befejeződött a csatornázás, egy rövid szakaszon már van aszfaltréteg is, itt az árkokat készítik el, és a koptatóréteget húzzák rá az útfelületre. Máshol az alapozástól kezdődik majd a munka. Jelenleg a közbeszerzés kiírásán dolgoznak, a tender összeállításakor a tervezést és a kivitelezést együttesen fogják meghirdetni, remélve, hogy így rövidebb idő alatt lezajlik az eljárás. A terv az, hogy legtöbb egy hónapon belül kiírják a közbeszerzést, így akár az is elképzelhető, hogy a kivitelező még idén hozzáfoghat a munkához.