A biztonsági előírások miatt csak az első peron szintje lesz magasabb a csíkszeredai vasútállomáson

Kovács Attila 2018. április 17., 11:02

Nem pénzhiány, vagy más okok, hanem a vonatkozó előírások miatt emelik a sínekhez viszonyítva csak 25 centiméterrel a csíkszeredai vasútállomás peronjainak szintjét. Az első peron viszont, ahová a legtöbb vonat érkezik, jóval magasabb lesz a többinél.

Hat hónap alatt kell befejezni a peronok megemelését Fotó: Gecse Noémi

A vasúti létesítményekre vonatkozó biztonsági előírások miatt lesz mérsékeltebb a csíkszeredai vasútállomáson a vágányok melletti peronok szintjének emelése – részletezte érdeklődésünkre Ioan Pintea. A Román Vasúttársaság (CFR) Brassói Területi Igazgatóságának igazgatóját azért kerestük fel ismét, hogy a két hete elkezdődött munkálat kapcsán arról kérdezzük, hogy

miért csak 25 centiméterrel lesz magasabb a vasúti síneknél a peronok járószintje.

{A}

Sok a sínpár, kevés a hely

Az igazgató szerint nincs szó pénzhiányról, sem más olyan okról, amely miatt csak részben könnyítenék meg az utasok le- és felszállását a szerelvényekre. Az érvényben levő előírások miatt döntöttek így, az utasok biztonsága érdekében.

Fotó: Gecse Noémi

Egy olyan mértékű emeléshez, amilyet például Tusnádfürdőn végeztek, legalább három méter szélességű peronra van szükség, viszont a vágányok között Csíkszeredában sokkal kevesebb hely van. Ha két vonat halad el az egymás melletti sínpáron ellenkező irányban, a túl keskeny peronon álló utasokat elsodorhatják

– magyarázta Pintea. Hozzátette,

a máshol is látott szintű emeléshez nagyobb horderejű munkálatokra lett volna szükség, amelynek során fel kellett volna számolni egy vagy két sínpárt ahhoz, hogy kellő szélességű peronokat alakítsanak ki.

Fotó: Gecse Noémi

25 helyett 55 centiméter

Az első peron esetében, mivel ott az állomásépület felőli oldalon elég hely van, megoldható a járószintnek az utasok számára kényelmes le- és felszállás helyett ki- és beszállást biztosító emelése – tudtuk meg. Ezen az egy szakaszon

25 helyett 55 centiméterrel lesz magasabb a sínpárok szintjénél a peron, és mivel a legtöbb szerelvény oda fut be, ez jelentős könnyítést jelent.

Az igazgató úgy értékelte, a mostani állapotokhoz viszonyítva a többi vágányok mellett is könnyebb és biztonságosabb lesz leszállni, illetve fellépni a vonatokra az utasoknak.

Fotó: Gecse Noémi

Egy-egy vágányt lezárnak
A munkálatokat várhatóan szeptember végére fejezik be a csíkszeredai vasútállomáson, addig egymás után egy-egy vágányt lezárnak az utasok és a szerelvények előtt. A harmadik és negyedik, illetve a második és harmadik sínpár között alapozás után előregyártott elemekből alakítják ki a peront, az első, illetve az első és második vágány közötti járófelületre betonréteget öntenek, erre majd aszfalt kerül.