50 millió euróra lenne szükség a közvilágítás korszerűsítéséhez

Bíró Blanka 2018. április 16., 20:31

Ötven millió euróra lenne szükség a sepsiszentgyörgyi közvilágítás korszerűsítésére – derült ki a hétfői rendkívüli önkormányzati ülésen, ahol elfogadták a város fejlesztési stratégiáját.

Fotó: Vargyasi Levente

A testület arról is döntött, hogy versenytárgyalást hirdetnek a közszolgáltatás koncesszióba adására, ha ezt lebonyolítják, akár már a nyártól átveheti egy szakcég. Tóth Birtan Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, a vezérelv az, hogy minden utcában legyen közvilágítás, a szolgáltatás a lehető leghatékonyabb, továbbá rugalmasan kezelhető legyen. A Regionális Operatív Programban van kiírás a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, erre pedig legtöbb ötmillió euró hívható le. Ezt megpályázzák, ám ennek az összegnek legalább a tízszeresére lenne szükség, hogy a stratégiát életbe ültessék.

{A}

Az alpolgármester elmondta, keresik az újabb forrásokat, a fejlesztés egy részét pedig önerőből végzik el. Emlékeztetett, hogy az utcák felújításával párhuzamosan a közvilágítást is korszerűsítették, ám még mindig vannak a városban utak, ahol vagy egyáltalán nincs, vagy a villanyvállalat régi oszlopain vannak a lámpák.

A koncesszióba adással is javítanák a hatékonyságot, mert a nyertes cég különböző mutatókat kell elérjen, általában energiatakarékos égőkre való áttéréssel. A napokban egyébként elkezdik a közvilágítás korszerűsítését a Csíkszereda irányába kivezető Oltmező utcában, egyelőre az egyik oldalon. Ugyanakkor új gyalogátkelőt létesítenek a forgalmas útszakaszon, az eligazító táblákat pedig kétnyelvűekre cserélik. A távlati tervek közé tartozik a közvilágítás felújítása az út másik oldalán is, valamint járdaszakaszok megépítése. A Kököstől Maroshévizig tartó 12-es számú főút az országos útügyi vállalat fennhatósága alá tartozik, a Sepsiszentgyörgyön áthaladó szakasz tavaly decemberben került az önkormányzat hatáskörébe, akkor kezdődhettek el a felújítások.