Testvértelepülési szerződés a közös kultúra erősítéséért

Iszlai Katalin 2018. április 16., 20:54

Testvértelepülési szerződést kötött Tusnádfürdő és a magyarországi Balatonalmádi, a két fürdőváros képviselői hétfőn írták alá az erre vonatkozó megállapodást.

Fotó: Pinti Attila

A tusnádfürdői polgármesteri hivatal gyűléstermében megtartott rendezvényt a székely és a magyar himnusz eléneklésével nyitották meg, majd Albert Tibor, a házigazda település polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy „végre-valahára” hivatalossá válik a Balantonalmádival több éve ápolt szoros kapcsolatuk.

{A}

Adottságaiból adódóan mindkét település a turizmusból él, így a megállapodás azért is fontos, mert egymás tapasztalataiból tanulva, és egymás gazdasági tevékenységeinek megismerésével hasznos tudásra tehetünk szert. A magyar alkotmányba is bele van foglalva, hogy minden magyar felelős minden magyarért, így ha ezer kilométerre is élünk egymástól, a hasonló együttműködések által tovább tudjuk éltetni az ősink által ránk hagyott életformát, a közös kultúránkat

– húzta alá Albert Tibor.

A továbbiakban Keszey János, Balatonalmádi polgármestere azt elevenítette fel, miként került kapcsolatba a két település.

Fotó: Pinti Attila

Elmondása szerint a most Tusnádfürdőre látogató háromfős küldöttség egyik tagja „hányta a szemére” több mint tíz évvel ezelőtt, hogy a városuknak nem áll kopjafája a Nyergestetőn, ezért rövidesen Székelyföldre utaztak, hogy tegyenek a hiányosság ellen. Akkor ismerkedett meg Albert Tiborral, és a kirándulás annyira jól sikerült, hogy szoros barátság alakult ki közöttük.

Azóta sokan sokat dolgoztunk azon, hogy a két település hivatalosan is minél hamarabb egymásra találjon. Most az együttműködési szerződés aláírásának alkalmával a jelen mellett gondoljunk a közös múltra, de legfőképp arra a jövőre, amely egyre inkább összeköt minket, csíki és balatoni embereket

– hangsúlyozta Keszey János.

Fotó: Pinti Attila

Az ünnepi beszédeket követően felolvasták a résztvevők számára a testvértelepülési együttműködés szövegét, majd a két polgármester ellátta kézjegyével a két fürdőváros kapcsolatát hivatalossá tévő dokumentumot.

Fotó: Pinti Attila

Az ünnepély zárásaként Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja rövid beszédében gratulált a két településnek a megvalósításhoz, és azt kívánta, töltsék meg tartalommal a megkötött együttműködést.

Fotó: Pinti Attila