A Rét utcai park kialakítása került a középpontba Rádulyék perének tárgyalásán

Antal Erika 2018. április 17., 09:20

A védelem négy tanúját hallgatták meg a Maros Megyei Törvényszéken Ráduly Róbert és Szőke Domokos, Csíkszereda polgármestere, illetve alpolgármestere ellen indult büntetőper hétfő délutáni tárgyalásán.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

A tárgyalást vezető bíró az eljárás törvényessége iránt érdeklődött, arra volt kíváncsi, hogy a 2014-ben a Rét utcában, a taplocai borvízforrás környékén hogy zajlott a rendezés, a park kialakítása. Azt is kérdezte, hogy a közbeszerzési pályázaton nyertes cégnek volt-e korábbi kapcsolata az alpolgármesterrel, illetve próbálkozott-e bármilyen befolyással a munkálatok elvégzését illetően.

{A}

A Garden Center Group cég képviselője elmondta, a vállalat zöldövezetek kialakítására szakosodott és több száz alkalmazottal dolgozik, a közbeszerzési pályázatokat figyelve nyújtották be irataikat és nyerték el a munkálatok elvégzésének jogát. Személyesen nem ismerte Szőke Domokost, sem senki mást a polgármesteri hivatalból,

neki személyesen a pályázatból sem előnye, sem hátránya nem származott.

Az elvégzett zöldövezet-kialakításra a pénzt csak két év után kapta meg a cég. Egy azonnal korrigált számítási hiba miatt hívták őt tanúnak a törvényszékre, a történtek nem felelnek meg annak az állításnak, miszerint százszor nagyobb területet írtak a dokumentumban a valóságosnál.

A hibás számításra sem vették fel a pénzt, a számlát azonnal megsemmisítették

– magyarázta a tanú. Az ügyész arra is rákérdezett, hogy mivel magyarázza, hogy ezt a számítási hibát elsőként a számvevőszék észlelte.

A második tanú, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának alkalmazottja, aki az ajánlatokat elbíráló bizottság tagja volt, a finanszírozást biztosító Környezetvédelmi Minisztériumhoz közvetítette az iratokat a szerződéskötés érdekében. Elmondta, az ellenőrzés során nem csupán a műszaki, de a költségvetési szempontokat is figyelembe vették.

Tanúvallomása szerint Szőke Domokos őt sem befolyásolta semmivel a döntéseiben.

A harmadik tanú, szintén a polgármesteri hivatal alkalmazottja, a munkálatok folyamatáról vallott, és arról, hogy a törvényeket betartva dolgoztak, az alpolgármester pedig semmiképpen nem próbált hatást gyakorolni rájuk. Az ügyész kérdésére elmondta, a Rét utcai park hasznosnak bizonyult, hiszen a város, a környék lakói használják, a gyerekek játszanak a játszótéren, egyfajta pihenőt nyújt. A negyedik tanú, az építkezési munkálatok vezetője, szintén a törvényességről, a munkálatok pontos elvégzéséről számolt be.

Több vádpont is van

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015. áprilisának végén végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, utána pedig az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A tisztségviselőket többek között azzal is megvádolták, hogy jogosulatlanul használták országon belüli kiszállásokra a hivatali gépkocsit, illetve, hogy megkárosították a Hargita és Kovászna Megyei Ortodox Püspökséget, amikor a Sapientia egyetemnek kiadott építkezési engedély kibocsájtásakor nem vették figyelembe az ortodox templom műemlék jellegét.

A vádhatóság a polgármesteri hivatal megbízásából elvégzett kataszteri felmérést, a Rét utcai park építési költségeinek elszámolását is kifogásolja, illetve egy ingatlanbérleti szerződés módosítását. A pert 2016 márciusa óta a DNA kérésére a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.