Ötletek az állomási tó újrahasznosítására

Bíró Blanka 2018. április 16., 19:16

Tizenkét pályamunkát küldtek be az állomási tó rendezésére meghirdetett ötletbörzére, melyet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat írt ki. Az ötleteket a napokban egy bizottság értékeli, április 26-án bemutatják a lakosságnak, a sepsiszentgyörgyiek akkor mondhatják el véleményeiket.

Archív Fotó: Bíró Blanka

Az ötletverseny nyitott volt, bárki benevezhetett, így érkeztek éppen csak felvázolt tervek és építészetileg letisztult koncepciók egyaránt. Első elemzés alapján a javaslatok változatosak, van, aki teljesen felszámolná a tavat, illetve van, aki megtartaná teljesen, vagy csak egy részét. Az alpolgármester úgy véli,

ha nem is egy teljes tervet, de több ötletnek az egyes elemeit hasznosítani tudják.

Az önkormányzat pályázni fog a terület rendezésére, a Regionális Operatív Program keretében lehet finanszírozást nyerni a használaton kívüli zöldövezetek hasznosítására, egyik feltétel, hogy a terület tíz százaléka beépüljön, sétányokat, futópályát alakítsanak ki, vagy játszóteret építsenek.

{A}

A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedben lévő mesterséges tavon néhány évtizeddel korábban még csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, de ez a kiadás nagyon megterhelte a tó fenntartását. Megpróbálkoztak azzal is, hogy bérbe adják, ám a cégek sem tettek semmit. Tavaly tavasszal annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak – akkor a tavat végleg lecsapolták, hogy tudják a haltetemeket kitakarítani.