A nyolcaddöntő volt a végállomás az udvarhelyi asztaliteniszezők számára

Zátyi Tibor 2018. április 16., 19:38

Hat sportolóval vett részt múlt hét végén az országos ifjúsági 2-es korosztályú asztalitenisz-bajnokságon a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub. A Câmpulung Muscelen megrendezett háromnapos tornán az udvarhelyiek a nyolcaddöntőig jutottak.

Nagyon erős mezőny gyűlt össze az Argeș megyei településen Fotó: Frtmromania.ro

Rég gyűlt össze ilyen erős és kiegyensúlyozott mezőny az ifjúsági 2-es korosztályban, talán a 2000-es évek elején volt hasonló – tudtuk meg György István asztalitenisz-edzőtől. Az ISK-t Jenei Barnabás, Vetésy Norbert, Karácsony Dániel, Mózes Botond, Bándi Tamás és Geréb Attila képviselte. Egyéniben mindannyian jól kezdtek, magabiztosan nyerték meg selejtezőcsoportjukat, és jutottak a 64-es főtáblára.

Az első kört mindnyájan győzelemmel abszolválták, a másodikban viszont hárman – Mózes, Bándi és Karácsony – kiestek.

A többieknek a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, Jenei a tavalyi román bajnoktól, Vetésy egy temesváritól, míg Geréb egy buzăui sportolótól kapott ki.

A páros versenyszámban is hasonló forgatókönyv szerint alakult a fiatalok teljesítménye, a Jenei–Karácsony, a Vetésy–Geréd és a Mózes–Bándi duó is bejutott a nyolcaddöntőbe, ahonnan egyik kettős sem jutott tovább.

{A}

A sorminta a vegyes párosban folytatódott, Karácsony a marosvásárhelyi Cezara Boeriuval, Jenei az ugyancsak vásárhelyi Adorjáni Csillával, míg Geréb a craiovai Larisa Maleával az oldalán a nyolcaddöntőben esett ki.

Túlságosan leterheltek

Mi az oka, hogy mindannyian a nyolcaddöntőig jutottak, de egyikük sem lépett tovább? – tettük fel a kérdést az edzőnek. „Ezen a szinten a siker nagyon apró dolgokon múlik, hiszen nem egy párharcban maradtunk alul 2–0-s vezetésről.

A gyerekek fejben nagyon fáradtak, koncentrációs gondok lépnek fel náluk, ezt pedig nem lehet csak a sportra fogni. Ez főleg a környékünkön probléma, hogy mindenféle szinten meg kell felelni, ez pedig kifacsarja a gyerekeket.

Nyaranta mindig kemény alapozást végzünk, ősszel jönnek is az eredmények, szinte mindenhol tarolunk, tavaszra pedig a mentális fáradtság miatt hatalmasat esik a teljesítmény” – jött a válasz György Istvántól.

Egyébként az elmúlt években óriásit fejlődött a romániai asztalitenisz, a nemzetközi sikereknek és a kemény munkának köszönhetően az országban nagyon megerősödött a sportág.

Talán akkor volt még ilyen kemény a mezőny, amikor György Szilárd volt ifjúsági játékos. És ez minden korosztályra igaz, hiszen a mostani ifjúsági 2-es korosztály egyharmadát ifjúsági 3-asok alkották. Ez pedig csak a sport javára válik

– tette hozzá az edző.

A hét végén már az ifjúsági 1-eseken a sor, a Besztercén rendezendő országos bajnokságon egyelőre Tamás Szabolcs és Sánduly Levente indulása biztos.