Így próbálják megakadályozni a Marosba ömlött olaj terjedését

Székelyhon 2018. április 16., 15:22

A Fehér megyei Bezsán település mellé – nem messze a marosnémeti hőerőműtől – telepítettek három felszívógátat a Maroson, hogy felfogják annak a tonnányi transzformátorolajnak a maradékát, ami a radnóti hőerőműből pénteken ömlött a folyóba – írja az Agerpres hírügynökség.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

A hétfő reggeli adatok szerint az olajfolt nem látható egyértelműen, elképzelhető, hogy a Fehér megyei Alkenyérre telepített gát felszívta a szennyeződést.

{K1}

A környezetőrség és a Hunyad megyei vízgazdálkodási igazgatóság szakemberei szerint a szennyezés szemmel nem látható, azonban mintát vettek a vízből, ugyanakkor továbbra is készültségben állnak – nyilatkozta Hunyad megye prefektusa. Fabius Kiszely elmondta, a Maros Hunyad megyei szakaszán nem figyeltek meg halpusztulást és egyéb szennyezésre utaló jelet sem, így

elképzelhető, hogy a felsőbb folyásra telepített felszívógátak megakadályozták az olajfolt terjedését.

Az olaj pénteken ömlött a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint

egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.

A baleset pénteken 11–12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

{A}