Gyergyószentmiklóson lép fel a Bekecs Néptáncegyüttes

Pethő Melánia 2018. április 16., 13:43

A Klassz-Tavasz Fesztivál meghívottjaként két produkciót mutat be szerdán Gyergyószentmiklóson a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes.

A Bekecs Néptáncegyüttes a 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny közönségdíjasa. Archív

A Legendák kertjében című előadásról Ivácson László rendező-koreográfus azt írja: „A Székelyföldi Legendárium, mely közel 180 legendát és mondát tartalmaz, adja az alapját a mi előadásunknak. (...) Előadásunkhoz innen válogattunk egy fél tucatnyit, és olyan füzérbe fonjuk azokat, hogy egy kerek egész történetet alkossanak.

A gyerekek előtt élőben bontakozik ki egy képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld. Olyan történetekkel ismerkedhetnek meg, amelyek földrajzi helyszínekhez, településekhez, történelmi személyekhez kötődnek. Tartalmuk a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete.”

{A}

Az Antal Áron koreográfus által színpadra állított Esszencia című produkcióról a következőket olvashatjuk: „A műsor Erdély néhány komoly tánchagyománnyal rendelkező településének, nagy táncos egyéniségének táncából építkezik, szem előtt tartva a paraszti kultúra táncainak természetességét, természetét. Az előadásban a megjelenő táncok, a hallható zenék kiválasztása során nagy hangsúlyt kaptak a ritkán látható, hallható tánctípusok, dallamok, megoldások. Az ezekből készült összeállítások kiemelt feladata a magyar táncok egyöntetűségének, valamint egyéni ízeinek megjelenítése, a műsor célja – a nézők szórakoztatása mellett – a tiszteletadás a nagy elődök, a népművészet kiemelkedő falusi alkotói előtt.”

Az előadásokra jegyek elővételben a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9-től 16 óráig. Helyfoglalás a 0266–361 992-es vagy a 0787–755 294-es telefonszámokon.