Késik a birkózóközpont beüzemelése

Horváth Bálint Ottó 2018. április 16., 13:46

Noha már az elmúlt hónapokban meg kellett volna kezdje működését a marosvásárhelyi olimpiai birkózóközpont, ez a sportági szövetség zsúfolt programja miatt mindmáig késik.

Egyelőre nem részesülhetnek központosított felkészülésben a birkózók Fotó: Haáz Vince

A sportági szövetség még az év elején döntött úgy, hogy Marosvásárhelyen létesít birkózóközpontot, mivel a városban birkózó szakosztállyal működő két klub, az ISK és a Mureșul SK sportolói rendre kiemelkedő eredményeket érnek el országos és nemzetközi versenyeken.

{K1}

Emellett a településen nagy hagyománya van a sportágnak, valamint kiváló szakemberek dolgoznak itt, köztük a Mureșul SK birkózó szakosztályának elnöke és a Román Birkózó-szövetség alelnöke, Ballai Sándor, akit a központ koordinátorának választottak, illetve Gyarmati Ferenc, aki az ISK elnöke, valamint birkózó edzője is egyben, és szintén tevékenykedik a sportági szövetségben.

Az előzetes tervek arról szóltak, hogy februárban-márciusban már elkezdik a felkészülést a központban, amelynek tevékenységét teljes egészében a Román Olimpiai Bizottság (már korábban jóváhagyta a létrehozását) finanszírozza.

Ballai Sándor azonban megkeresésünkre hétfőn arról tájékoztatott, hogy még nincs végleges döntés, és az eltelt hónapokban a központ létesítésének ügye valamelyest elveszett a bürkorácia útvesztőjében. A bizottságnak ugyanis még mindig nem sikerült megszerveznie ülését, amelyen aláírják a központ működéséről szóló szerződést.

{A}

Ezt pedig azzal magyarázta, hogy a szövetségnek – különösen ebben az időszakban – nagyon zsúfolt a programja, hiszen folyamatosan versenyek vannak, illetve a román küldöttség készül az oroszországi Kaszpijszkban megrendezendő felnőtt Európa-bajnokságra.

A majdani olimpiai központban az ország különböző klubjai képviseletében 18 sportoló kap majd helyet, mindig minden korosztály legjobbja, elsőként a tavalyi országos bajnokok, illetve a dobogós helyezettek, így valószínű, hogy már az elején marosvásárhelyi birkózók is részt vesznek a felkészülésben.