Igényelhető Marosvásárhelyen az egészségügyi-szociális ösztöndíj

Simon Virág 2018. április 16., 13:27

A marosvásárhelyi városháza szociális osztályára kell benyújtaniuk a szülőknek, hozzátartozóknak a szükség iratokat, hogy iskoláskorú gyermekük részesüljön az egészségügyi-szociális ösztöndíjban.

Krónikus betegségben szenvedő, baleset, betegség vagy árvaság miatt nehéz helyzetbe került vásárhelyi diákokat támogatnak. Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A marosvásárhelyi RMDSZ kezdeményezte az egészségügyi-szociális ösztöndíj létrehozását, amellyel segíteni szeretnék a krónikus betegségben szenvedő, baleset, betegség, árvaság miatt nehéz helyzetbe került városi diákokat.

Major Márta, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, határozatban rögzítették, hogy milyen iratokra van szükség a 250 lejes juttatáshoz. A krónikus betegséget szakorvosi igazolással kell alátámasztani, aztán az érintetteknek igazoló dokumentumot kell kérniük a megyei szociális és egészségügyi bizottság szakembereitől is.

{A}

„Több édesanya érdeklődött már, hogy ha asztmás a gyermeke, akkor megkaphatja-e a medico-szocális ösztöndíjat. Tájékoztattuk, hogy a háziorvostól és a szakorvostól kapott igazolásokkal a Trébely utcai bizottsághoz kell menniük, ahol megnézik, hogy az adott betegség rajta van-e az enyhe, közepes vagy súlyos fogyatékosságok listáján, és ennek függvényében állítják ki a szükséges iratot. Mi pontosan nem tudjuk, hogy melyik betegségek szerepelnek az időnként változó jegyzéken, ezért

fontos, hogy a szakbizottságtól hozzanak igazoló iratot.

Azt tudom, hogy a cukorbetegség szerepel ezen a jegyzéken, súlyos fogyatékossági besorolásban, és az elkövetkező napokban értesítjük a cukorbeteg gyermekekkel foglalkozó egyesületet, hogy tagjaik élhetnek a medico-szociális ösztöndíj  lehetőségével” – mondta a szakigazgató, hozzátéve, hogy jelenleg fogadják és értékelik a kéréseket, majd miután kiszámolják, hogy mekkora összegre van szükség az ösztöndíjak kifizetésére, költségvetés-kiegészítésben kérik ezt. Előreláthatóan a diákok ősztől, a következő tanévtől kaphatják meg ezeket az ösztöndíjakat.

A tanácshatározat ugyanakkor kitér azokra a diákokra is, akik a tanév közben súlyos sérülést szenvednek, és ebből kifolyólag ideiglenesen kórházi ellátásra szorulnak, vagy árvák maradnak. Amennyiben ez bekövetkezik, az érintettek hozzátartozói a városháza szociális igazgatóságán érdeklődhetnek az ösztöndíjhoz szükséges iratokról és feltételekről.