Kozmikus szimfónia felvillanó képeken

Molnár Melinda 2018. április 15., 14:47

Negyedszer jelentkezett képzőművészeti kiállítással Székelyudvarhelyen a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE). A földi létet a kozmikus egységbe kapcsoló lírai absztrakciók, belső élményeket közvetítő látványok, nonfiguratív elvonatkoztatások.

Fotó: Veres Nándor

A Művelődési Ház kiállítótermében pénteken délután az alkotók jelenlétében családias hangulatú megnyitót tartottak. A Felvillanó képek című tárlat tematikájáról és képi világáról Kőrösi Papp Kálmán festőművész beszélt. Köszöntőt mondott Elekes Gyula igazgató, aki tűzzománc-alkotásaival gyakorta vendége az egyesület Kárpát-medencei képzőművészeti bemutatkozóinak.

{A}

Tágítják a teret

Jelen tárlaton tizennyolc alkotó huszonhárom művét láthatja a látogató. Az egyéni és csoportos, valamint gyűjteményes kiállítások, közgyűjtemények megbecsült művészeinek méreteiben és formáiban is rendkívüli tükrei belesimulnak a térbe, és tágítják azt.

Fotó: Veres Nándor

A nonfiguratív kompozíciók, fotók, textilek, festmények, kollázsok a földi létet kozmikus egységben szemléltetik, az univerzumot mint hatalmas energiatengert tárják elénk

– mutatott rá Kőrösi Papp Kálmán.

Majd egy-egy villanásnyit szólt a képekről, elsőként Toró Annamarinak a plakáton is látható, arcot formáló kozmikus égitestjéről. Kelemen Kati jelszimbólumos textilképe a tágulást szimbolizáló spirállal, ágassal és sugárzó nappal életről, sorstragédiákról vall. Kacsó István hieroglifái múltat, jelent és jövőt idéznek. Erdész Erika „titokzatos hengere” sejteti, hogy a külső és a belső tér között nincs kiegyenlítődés, harmónia.

Fotó: Veres Nándor

Külső, belső rend

Az egyesület elnökének, Ruda Gábornak a kollázsa földet, vizet, eget, betűket, számokat jelenít meg, mint egy kozmikus novum, a szférák zenéje – érzi Kőrösi Papp Kálmán. Jelzi:

valamit meg kell fejtenünk, sok mindent nem tudunk még.

Révész Ákos alkotása pedig életerőt, céltudatosságot sugall. A további képeken megjelenik a harmónia, a térkitöltő ellentétek, a szárnyalás, a félelem, a belső rend. Láthatjuk, miként mutatható meg az elképzelt univerzum egy adott méretű képen.

A művészek igyekeztek a kozmikus szimfóniát a kiállítótérbe varázsolni.

Fotó: Veres Nándor