Párbajtőrversenyen emlékeztek Pongrácz Antalra

Pál Gábor 2018. április 15., 14:12

Kilencedik alkalommal rendezték meg a vívók számára kiírt Pongrácz Antal Emlékversenyt a róla elnevezett sportteremben. A szombati megmérettetésre 29-en neveztek be, köztük hét helybéli sportoló is.

A vásárhelyi sportolók a középmezőnyben végeztek Fotó: Facebook/Dr. Pongrácz Antal Egyesület

Hét helybéli sportoló vett részt a marosvásárhelyi versenyen, rajtuk kívül érkeztek vívók még Bukarestből, Craiováról, Nagyszáradról, Szatmárnémetiből és Konstancáról is.

Busásan megjutalmazták a legjobbakat, az első helyen végzett 1500 lejt, a második 1000, a harmadik pedig 500 lejt kapott a szervező Dr. Pongrácz Antal Egyesület jóvoltából.

{A}

Kitűnő hangulatban bonyolították le a küzdelmeket. Megemlékeztek a névadóról, a nyitóünnepségen beszédet mondott Borbély László államtanácsos, a kormány fenntartható fejlődési főosztályának vezetője, illetve Constantin Copotoiu, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) volt rektora.

Végül a Bukaresti Dinamo párbajtőrözője, Adrian Dabija nyerte meg a viadalt, a második helyen Mácska Ádám (Szatmárnémeti VSK), a harmadikon pedig Mario Persu (CSU Craiova) végzett.

Pongrácz Antal özvegye, Pongrácz Mária adta át a díjakat. A Dinamo vívója, Adrian Dabija vehette át az első helyért járó jutalmat Fotó: Facebook/Dr. Pongrácz Antal Egyesület

A helybéli sportolók közül Nyisztor Sándor érte el a legjobb eredményt, a 8. helyet szerezte meg. A többiek a középmezőnyben végeztek (Bálint Albert Ákos, Bögözi Bálint, Cristian Aniculaiese, Incze Áron, Kató Zoltán és Tajti Ottó).

A szervezők reményei szerint jövőre is ilyen sikeres versenyt tudnak rendezni, mint az idei – válaszolta kérdésünkre Szabó Zoltán vívóedző.

A névadóról röviden

Pongrácz Antal 1948. március 18-án született, Marosvásárhelyen. Iskolai tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kezdte, az Unirea-Egyesülés líceumban végezte, ahol 1966-ban érettségizett. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvosi szakán diplomázott le. Később ugyanitt tanított is.

Már a középiskolában elhivatottan sportolt, az Egyetemi Sportklub vívójaként Kakuts András egyetemi előadótanár-edző tanítványává vált. Országos és nemzetközi szinten 15 éven keresztül párbajtőrözött, tagja volt a román válogatottnak. Ifjúsági világbajnoki (1967 Teherán), többszörös országos- és Balkán-bajnoki címet szerzett,

és három olimpián is (München, Montreal, Moszkva) előkelő helyezést ért el egyéniben, illetve csapatversenyben. Sportmesteri címmel jutalmazták. 

2003-ban megjelent Rögzített fogpótlások című egyetemi jegyzete, amely Erdélyben az első magyar nyelven megjelent fogpótlástani jegyzet.

Dr. Pongrácz Antal 2008. március 18-án hunyt el, hatvanadik születésnapján, egy diákokkal való kosármeccs közben kialakult szívinfarktus következtében, amiben része volt a túlhajszolt munkának és egy kongresszus stresszes szervezésének is.

Mindig hűen ragaszkodott elveihez, küzdött a családjáért, az oktatásért, a városáért, a sportolásért, a diákokért, közösségek és barátságok kialakulásáért és fennmaradásáért.

Egy törekvő ember volt, de nem törtető. Elvei továbbvitelére a Dr. Pongrácz Antal Egyesület tesz kísérletet, melyet felesége, barátai és tisztelői alapítottak – írja honlapján a róla elnevezett egyesület.