Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek szülőfalujában

Bíró Blanka 2018. április 14., 19:33

A nagy keletkutató szülőfalujában, Csomakőrösön tartottak istentiszteletet szombaton a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozat részeként.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A falu református templomában Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházkerület római katolikus püspöke hirdetett igét, majd az ünnepség a Kőrösi Csoma Sándor szobornál folytatódott.

{A}

A magyar nagyközönség legszélesebb rétegei ma is csak a regényes vállalkozót, a kalandos utazót, a szigorú aszkétát, az adott szó mellett minden körülmények között kitartó magyar jellemet, a magyar ősregék álomkergetőjét, vagy a különc nyelvbogarászt látják Kőrösi Csoma Sándorban, holott az ő helye ott van a művelt világ legnagyobb szellemeinek pantheonjában

– méltatta a Kőrösi Csoma Sándor munkásságát Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, akinek van belső iránytűje, az ismeri a célhoz vezető utat. Elmondta:

Kőrösi Csoma Sándor életútja arra kötelez, hogy az őáltala megjelölt úton járjunk tovább.

A koszorúzást követően a résztvevők Kőrösi Csoma Sándor szülőházához vonultak, ahol Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket, méltatva a keletkutató szellemi örökségét.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Kőrösi Csoma Sándor nemcsak Csomakőrösé, hanem a megyéé és az egész magyarságé is, közösen kell a lángot éltetni

– mutatott rá Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Napok főszervezője, aki megköszönte a támogatók segítségét, beszámolva, hogy sűrű napok vannak a hátuk mögött, a tudományos konferenciára a világ minden részéről érkeztek, hogy „éltessük a nemzettudatot; nemcsak a Kőrösi Csoma Sándor emlékét kutatva, hanem a magunkat kereső küzdelemben is kivegyük a részünket”.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A Kőrösi Csoma Sándor Egyesület az elmúlt évek során emlékérmet adományozott azoknak, akik Kőrösi Csoma Sándor életműve kutatásában és ismertté tételében rendkívüli jelentőségű munkásságot fejtettek ki.

Ebben az évben Kubinyi Anna textilművész és Gazdáné Olosz Ella képzőművész, az egyesület alapítótagja posztumusz kapta meg az emlékérmet.

A Kőrösi Csoma Sándor Napokat április 11-14. között huszonkilencedik alkalommal rendezték meg Kovásznán, a négynapos rendezvénysorozat részeként tudományos konferenciát tartottak, és számos kulturális esemény, kiállítás, koncert, előadás szerepelt a programban.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája