Meghirdették a Székely Előfutár Ösztöndíjat

Székelyhon 2018. április 13., 15:38

A Székely Előfutár Alapítvány meghirdette a pályázatot idei kutatói ösztöndíjaira. Az amerikai civil szervezet támogatásának célja, hogy tudományos munka elsajátításában segítsen Erdélyből származó, alkotó tehetségeket.

A program ötletgazdája és főtámogatója a gyergyóremetei gyökerekkel rendelkező Balás András. Archív Fotó: Iochom Zsolt

Az alapítvány egyaránt érdeklődik természet- és társadalomtudományi, valamint a Székelyföld és a székely nép sajátos hagyományait ápoló pályázatok iránt. Különös érdeklődéssel várják a pályázatokat a székelyföldi és erdélyi gazdasági fejlődést segítő alkalmazott természettudományi kutatás és újítás, továbbá az erdélyi sikerek és hagyományok témakörökben. Pályázni lehet ugyanakkor a helyi hagyományokat folytató és megújító művészetek, illetve kisebbségi anyanyelvű oktatás témakörökben.

A Székely Előfutár Ösztöndíj teljes összege nyertes pályázónként maximum ezer amerikai dollár.

Megfelelő számú alkalmas jelentkező esetén, az alapítvány 6–8 Székely Előfutár Ösztöndíj kiadását tervezi ebben az évben. Az ösztöndíjat az alapítvány két részletben utalja át a nyerteseknek; a második részletet, az összeg mintegy kétharmadát a pályázó akkor kapja meg, miután az elkészült, referált vagy zsűrizett, közlésre alkalmas munkát másolatban eljuttatta az alapítványhoz.

{A}

Az ösztöndíjra kizárólag erdélyi születésű és lakhelyű személyek pályázhatnak, nemzetiségtől függetlenül; olyan egyetemi hallgatók vagy egyetemet végzettek, akik kutatómunkában vesznek részt, bizonyították sikeres tanulmányi előmenetelüket és/vagy vezetői képességeiket a közösség szolgálatában, továbbfejlődésükhöz és a kutatásukhoz pedig anyagi támogatásra van szükségük.

Jelentkezési határidő: május 15. A pályázatot e-mailben kell eljuttatni, a részletes kiírás és a pályázati űrlap a forerunnerfederation.org weboldalon található.