Újra megszervezik Marosvásárhelyen a TedX-et, új helyszínen, több előadóval

Szász Cs. Emese 2018. április 13., 13:37

Új helyszínen, több előadóval, új kurátorral szervezik meg idén a TedX konferenciát, amely a kreatív ötletek, példaértékű életvitelek bemutatását szorgalmazó, világhírű TED konferencia helyi változata.

A marosvásárhelyi Kultúrpalota a konferencia új helyszíne. Archív Fotó: Boda L. Gergely

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy évente megrendezendő konferencia, melyet először harminc évvel ezelőtt tartottak meg Kaliforniában. A TED meghatározó gondolkodó és cselekvő előadókat, többek között tudósokat, üzletembereket, politikusokat, művészeket, zenészeket és mérnököket vonultat fel egyetlen színpadon. Az előadóknak viszont számos közös vonásuk van: értékes gondolataik, ötleteik vannak, befolyásos emberek a saját tevékenységi területükön, és képesek összetett dolgokat egyszerűsített, közérthető formában átadni.

Marosvásárhelyen az első TedX-et 2014-ben szervezték, a marosvásárhelyi származású Johann Stan kezdeményezésére, aki tavalyig kurátora is volt a rendezvénynek. Idén a kurátor azonban W. Szabó Péter. „Minden évben meg kell pályázni a licenszet, hogy TedX-et szervezhessünk, eddig Johann Stann pályázta, mivel tavaly én hazaköltöztem, kézenfekvő lett, hogy én pályázzam meg, így lettem én a kurátora, de szerencsére az eddig szervező csapat is mellém állt” – magyarázza W. Szabó Péter. Hozzáteszi,

igyekeztek nagyobb léptékű rendezvényt szervezni, éppen ezért az eddigi helyszínről, ami a Stúdió Színház volt, átköltöztették a rendezvényt a Kultúrpalotába, de előadó is több van: a szombati nap folyamán összesen tizenegyen osztják meg gondolataikat.

W. Szabó Péter elmondta, helyi és külföldi meghívottak egyaránt beszélnek majd, de mindegyikben közös, hogy valamilyen ötlettel tettek valamit a közösségért. A beszélők között lesz például Böjte atya, illetve Londonból érkezik Fayk Emese, aki az ENSZ-nél dolgozott, terrorelhárítással, kiberbiztonsággal foglalkozik, a Marosvásárhelyen még modellként ismert Kopacz Boróka immár Hongkongban belső építész, erről fog mesélni, Ománból érkezik Mark Evans, aki az egyetlen az arab világban, aki Outward Bound szervezetet tudott létrehozni, de még tizenegy éves előadója is lesz a konferenciának, aki arról beszél, hogy a tehetséges gyerekekkel mit lehetne kezdeni.

{A}

A konferencia hivatalos nyelve az angol, ám lesznek, akik anyanyelvükön, magyarul vagy románul beszélnek majd, de szinkrontolmács segítségével lehet követni a helyszínen majd minden előadást.

Kérdésünkre az esemény kurátora elmondta, hogy bár a TedX-et mindenkinek szervezik, alapvetően egyfajta értelmiségi rendezvény, amely valamikor tudománynépszerűsítőként indult, azt szerették volna bemutatni, hogy hová tart a jövő. „A rendezvény az évek során változott: a jövőbe mutató jellege megmaradt, de közben rájöttek, hogy nem csak a technológia területén lehet jövőbe nézni, hanem az élet minden területén” – összegzi a szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődő rendezvény alapkoncepcióját W. Szabó Péter.