Hiába indítanak képzést munkanélkülieknek, ha nem jelentkeznek rá, vagy kevesen végzik el

Dósa Ildikó 2018. április 12., 10:16

A munkaadók folyamatosan alkalmazottakat keresnek, a szakemberhiányt a munkaerő-elhelyező ügynökségek felnőttképzésekkel igyekeznek valamelyest orvosolni, azonban a munkakereső és a munkaadó igénye nem mindig találkozik egymással.

Bolti eladóból sosincs elég Hargita megyében Fotó: Barabás Ákos

Folyamatosan csökken a munkanélküliség aránya Hargita megyében.

Míg tavaly januárban ez az arány 5,81 százalék volt, idén 4,70 százalékra csökkent, a múlt év februári 5,84 százalékról ebben az évben 4,74-re, míg a márciusi 5,20-ról 4,64 százalékra esett vissza

– derül ki a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség adataiból. Az ügynökség megyei szinten hatezernél több munkanélkülit tart nyilván, közülük közel háromezren udvarhelyszéki illetőségűek.

{A}

Nem minden szakma kelendő

Ahhoz, hogy könnyebben munkát találjanak,

a munkakeresők igényeit és a munkaerőpiac szükségleteit ötvözve felnőttképzéseket szerveznek, abból kiindulva, hogy olyan szakmák elsajátítását segítsék, amelyek enyhítik a térség munkaerőhiányát.

Többen is elvégezték a pincérképzést, így könnyebben helyezkedhetnek el a vendéglátásban Fotó: Pál Árpád

Azonban gond, hogy ez nem mindig jön össze, hiszen előfordul, hogy a munkáltatók és a potenciális munkavállalók igénye nem fedi egymást – tudtuk meg Jánó Edit Andreától, az ügynökség munkatársától. Példaként említette, hogy

Csíkszeredában óriási igény van asztalosokra, a szakképzés elindításával azonban három hónapja kínlódnak , ugyanis nincs rá jelentkező.

„Inkább lemondanak a munkanélküli-segélyről, minthogy ezt a szakmát kitanulják, pedig rögtön munkába is állhatnának.

Indítottunk autószerelői felnőttképzést tizennyolc jelentkezővel, a végére hatan maradtak. Hiába mondtuk a fiataloknak, hogy biztos szakma, megalapozhatnák a jövőjüket. Hasonló a helyzet Maroshévízen a cipészekkel. Udvarhelyen sok cég keres hegesztőt, de nem kapunk olyat, aki ennek tanulna. Nem sikerül meggyőzni őket, nem szeretik ezeket a szakmákat

– sorolta a próbálkozásokat.

A kereskedelem viszi a pálmát

Az elmúlt években voltak sikeres tanfolyamok is, így például több alkalommal képeztek ácsokat, tavaly Udvarhelyen a pincérképzést huszonegyen fejezték be, ugyanitt huszonnégy biztonsági őr is végzett, emellett a napokban vizsgázik az a huszonhét ember, aki részt vett a panzióvezetői képzésen.

Autószerelőre is sokkal többre van szükség, mint amennyien elvégeznek egy ilyen képzést Fotó: Haáz Vince

Az ügynökség egy évig követi a tanfolyamok végzőseinek helyzetét, így statisztikájuk szerint az elhelyezkedési arány ötven százalék körül van. A legmagasabb, 56 százalékos alkalmazást a kereskedelemben és a vendéglátásban érik el

– közölte Jánó Edit Andrea. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy változások nem történtek a munkaerőpiacon. A munkaerő-elvándorlás miatt

a legnagyobb szakemberhiánnyal a kereskedelemi egységek küszködnek, őket követik a szállítási vállalatok, az őrző-védő cégek, a vendéglátóipar, majd a könnyűipar.

Hargita megyében tegnap 165 betöltetlen állásra vártak jelentkezőket, többnyire a fent említett szakterületeken. Az építészetben már régóta szakképzetlen munkásokat keresnek, betanítási lehetőséggel, mivel valószínűleg már jó ideje letettek arról, hogy képzett munkaerőhöz jussanak. 

Hargita megyében 1541 iskolázatlan munkanélkülit jegyeznek, akiknek a munkavállaláshoz egyetlen lehetőségük, ha elvégzik a nyolc osztályt a Második esély programban, de ezen kevesen vesznek részt.

E nélkül azonban a felnőttképzésekre sem jelentkezhetnek. Vannak ugyan munkaadók, akik így is alkalmazzák őket, de ezek száma elenyésző.

Állásbörze
A munkaerő-elhelyező ügynökség április 20-án, pénteken 9 órától állásbörzét rendez Székelyudvarhelyen, az Iskola utcai Márton Áron Ifjúsági Házban.