Félsávon beszakadt az út – kormánypénzt kap Farkaslaka község az árvízkárok helyreállítására

Fülöp-Székely Botond 2018. április 11., 21:57

Nagyjából 1,7 millió lejt utal a kormány sürgősségi alapjából a Székelypálfalva és Firtosváralja közelében beszakadt útszakaszok rendbetételére, illetve a Farkaslaka községben keletkezett egyéb árvízkárok kijavítására.

Veszélyes földcsuszamlás Pálfalva és Firtosváralja határában. Félsávosra szűkült az útszakasz Fotó: Barabás Ákos

Két helyen is beszakadt a 136B jelzésű megyei út a múlt havi esőzések, illetve hóolvadás következtében Székelypálfalva határában. A legnagyobb problémák az említett falu és Firtosváralja között vannak, ott ugyanis

egy szakaszon félsávosra szűkült a makadámút járható felülete a földcsuszamlások miatt. Jelenleg táblák figyelmeztetnek a veszélyre.

{A}

Hargita Megye Tanácsa a kormány sürgősségi alapjából igényelt pénzt a károk elhárítására, amire végül 1,3 millió lejt hagytak jóvá. Kovács Lehel farkaslaki polgármester információi szerint ebből rendbe kell hozni az útszakaszokat, illetve támfalakat is kell építeni, hogy megelőzzék a hasonló problémákat. A megyei önkormányzat közleményében úgy fogalmaz:

jelenleg dokumentációkat készítenek, hogy mielőbb meghirdethessék a közbeszerzési eljárást a javításokat elvégző cég kiválasztásához. Hozzátették, máshol is károsodtak meg megyei utak, ezek helyreállítása érdekében szintén a kormányhoz fordulnak segítségért.

Fotó: Barabás Ákos

A helyi önkormányzatot is támogatták

Farkaslaka község önkormányzata további közel 400 ezer lejt kapott a kisebb károk kijavítására

– mondta el lapunknak Kovács Lehel. Ebből egyebek mellett karbantartási munkálatokat végeznek a Jézus-kilátó felé vezető úton,

Székelypálfalván megjavítanának két mezei utat, valamint rendbe hoznak Kecsetben két olyan utcát, amit elmosott a víz, itt két kisebb patak medrét is ki fogják takarítani. Ebbe nem tartozik bele a Gada-patak, ahol több kertet is érintő földcsuszamlások voltak, hiszen az a Maros Vízügyi Igazgatóság hatáskörébe tartozik.

Fotó: Barabás Ákos

Ettől függetlenül a község vezetősége elküldte a kormánynak az árvízkárokról készített jelentését, ahogy ezt a Nyikó-patak esetében is tették. Ha megítélik a támogatást, akkor azt mindkét esetben a vízügyi hatóságnak utalják, természetesen célirányosan a problémák kijavítására.

A kormány által megítélt összeg a községben keletkezett árvízkárok elhárításának csupán kis hányadát fedezi, további pénzre lesz szükség ahhoz, hogy mindent helyreállíthassanak

– magyarázta Kovács Lehel.