Aki tudja, mikor lesz fizetős parkolás Csíkszeredában, jelentkezzen

Székelyhon 2018. április 11., 16:00

Akár még fél évig is elhúzódhat a csíkszeredai fizetős parkolási rendszer szabályzója miatt tavaly indult közigazgatási per. Az alpolgármester szerint továbbra is szükség van a fizetős parkolásra, ugyanakkor azt sem lehet tudni, mikor lesznek használhatók a tavaly év elején megvásárolt bérletek.

Egyre nehezebb üres parkolóhelyeket találni Csíkszeredában. Sokak szerint a fizetős rendszer jobb volt Fotó: Pinti Attila

Igen lassan halad előre a Hargita megye prefektusa által több mind egy éve kezdeményezett közigazgatási per, amelynek célja a csíkszeredai helyi önkormányzat tavaly elfogadott 15-ös számú, a fizetős parkolási rendszer új szabályzóját elfogadó határozatának érvénytelenítése. Ez a bírósági eljárás egyúttal a fizetéses parkolási rendszer felfüggesztését is jelentette a megyeszékhelyen.

Az ingyenes parkolás viszont egy korábbi per miatt – leszámítva a tavaly tavaszi rövid időszakot – már másfél éve gyakorlattá vált.

A csíkszeredai polgármesteri hivatal tavaly ősszel egy újabb parkolási szabályzó tervezetét dolgozta ki, de ez nem került az önkormányzati képviselő-testület elé, mert a közlekedésrendészet azt közölte, fenntartja korábban is megfogalmazott álláspontját, hogy sem a meglévő parkolóra, sem a szabályzóra, sem határozattervezetre nem hatáskörük láttamozást adni, noha ez volt a prefektus egyik kifogása.

Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre úgy nyilatkozott, mivel többszöri próbálkozásukat elutasították, nem készítenek újabb szabályzótervezetet, megvárják a bírósági eljárás befejezését, és a további lépésekről azután döntenek. Hozzátette,

változatlan a város álláspontja, amely szerint a fizetős parkolásra szükség van,

és minden jel arra mutat, hogy azok közül is sokan így gondolják ezt, akik korábban kifogásolták a rendszert.

A tavaly márciusban kezdeményezett közigazgatási per viszont csigalassúsággal halad. Tavaly júniusban a polgármesteri hivatal a fizetős parkolást működtető City Parking Kft. és a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság perbe történő bevonását kérte, ezt a kérést júliusban a Hargita Megyei Törvényszék elutasította, majd az elsőfokú ítélet a fellebbezés után a Marosvásárhelyi Ítélőtábla döntése alapján októberben vált jogerőssé.

{A}

Ezt követte a perújrafelvétel, ami késett, az első érdemi tárgyalást, ami halasztással végződött, idén márciusban tartották, majd májusban lesz a következő időpont. Amennyiben májusban nem születik elsőfokú ítélet, ez könnyen kitolódhat a nyári ítélkezési szünetig. Ha pedig a felek bármelyike fellebbezést nyújt be, annak tárgyalása nem valószínű október előtt a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy

idén sem tér vissza a fizetéses parkolási rendszer Csíkszeredába.

Szőcs Róbert, a City Parking Kft. ügyvezetője szerint a tavaly év elején parkolóbérleteket vásárló autósoknak is várniuk kell, és a korábbi ígéreteknek megfelelően ezeket jóváírják, és a fizetős parkolás újraindítása után használhatják fel. Szőcs abban is bízik, hogy a bírósági eljárás hamarabb befejeződik, noha szerinte indokolatlanul húzódott el.

Fotó: Pinti Attila

„A hivatal azt erőlteti, hogy ez a határozat jó. Ha megvárnák, hogy döntsön a bíróság, hogy kell rendőrségi láttamozás, vagy sem, már rég befejeződött volna a per, tavaly júliusban le lett volna tárgyalva” – vélekedett. Hozzátette, abban is reménykedik, arról dönt a bíróság, hogy kötelező a rendőrségi láttamozás a szabályzó számára, mert akkor már lehetne azon dolgozni, hogy ezt megszerezzék.

Példaként a gyergyószentmiklósi helyzetet hozta fel, ahol hasonló per zajlott a fizetős parkolás kapcsán, és az első tárgyalást később, tavaly ősszel tartották. A bíróság decemberi ítélete a prefektusnak adott igazat, és arról rendelkezett, hogy

a rendőrségi láttamozásra szükség van.

A polgármesteri hivatal ott elindította az igénylés folyamatát, a rendőrség azt kifogásolta, hogy a parkolók nem felelnek meg az aktuális szabványoknak, ezért újra kell ezeket terveztetni és festeni. A tervek már elkészültek, ha a rendőrség jóváhagyja, eszerint jelölik ki a parkolóhelyeket – számolt be az ügyvezető, aki szerint

ez lenne a megoldás Csíkszeredában is.

Időközben az a magánszemély, aki tavaly fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett a parkolási cég ellen korábbi adósságok miatt, visszavonta erre vonatkozó keresetét – derült ki az Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent információkból.

Több kifogás van

A közigazgatási perben nemcsak a meglévő parkolók rendőrségi láttamozásának hiányát kifogásolta a prefektus, hanem azt is, hogy a fizetős parkolókat szabálytalanul használó autósokat a parkolási rendszert működtető cég alkalmazottai ellenőrzik. Azzal érvelt, hogy a 2001. évi 2-es számú kormányrendelet szerint a rendőrök és más hatóságok mellett a polgármesterek vagy általuk megbízott személyek írhatnak jegyzőkönyveket és adhatnak bírságokat. 2016 őszén is indult egy közigazgatási per egy korábbi szabályzót elfogadó helyi határozat érvénytelenítése érdekében, akkor ezt a határozatot az önkormányzati képviselő-testület visszavonta.