Szavalóversenyek, verses és zenés előadások a költészet napján

R. Kiss Edit 2018. április 10., 21:16

A József Attila születésnapjához kötődő költészet napján Csíkszeredában is több helyszínen lehet szerdán verset hallgatni. Szavalóverseny is lesz, diákok és felnőttek vetélkednek kedvenc verssoraikkal.

Idén is a színház lépcsői elé várják a verset szeretőket. Archív Fotó: Veres Nándor

A Csíki Játékszín szerda délelőtt 11 órára a színház elé várja a költészetet kedvelőket, az intézmény hagyományaihoz híven a színház lépcsőiről hangzik el a városköszöntő versműsoruk a magyar költészet napján.

Idén a 105 éve született Weöres Sándor szellemét idézzük meg a Tizenegy szimfónia című kötetéből válogatott versekkel. Tizenegy versoszlop, Weöres Sándor költői művének tizenegy tartópillére sorakozik egymás mellé a költő 60. születésnapjára megjelent kiadványban, művek, melyeket ő maga szimfóniáknak nevezett, s melyekből erre az alkalomra válogattunk. A vers mindenkié!

− hívogat közleményében a színház.

{A}

A költészet-napi rendezvény délután hat órakor a Hunyadi László Kamarateremben folytatódik Bertóti Johanna interaktív gyerekkoncertjével. A kamarakoncert során a nézők a művész zenésztársaivá válhatnak, a játékos találkozáson a felszabadult éneklés együtt szárnyalhat a képzelettel. A XX. századi és kortárs költők verseinek sorát képzeletbeli és valós állatfajok népesítik be, a versek Bertóti Johanna megzenésítésében, gitárkísérettel hangzanak el.

A csíkszeredai Agora Alapítvány által a magyar költészet napjára meghirdetett szavalóversenyre 67-en jelentkeztek. A verseny szerda délben kezdődik, az öt-nyolc osztályos diákok a Szakszervezetek Művelődési Házában, a középiskolás diákok és a felnőttek pedig a Kájoni János Megyei Könyvtárban szavalnak. A nyertesek a szerda esti gálaműsoron is elmondhatják kedvenc versüket. A Szakszervezetek Művelődési Házában este hét órakor kezdődik az Agora Alapítvány költészet napi gálaműsora, ezen a nyertes szavalók mellett fellép a Role Zenakar is, továbbá az Égigézők − Heinczinger Mika és Fülöp Zoltán irodalmi zenés estje lesz látható, hallható.

„Heinczinger Miklós, vagy ahogy a legtöbben ismerik, »Mika«, dalnok, kortárs énekmondó, versek megzenésítője és előadója. A Misztrál Együttes oszlopos és alapító tagja, de ezen kívül is számos zenei projekt részese. A népzenétől a reggae-ig, a sámándaloktól a chansonig sokféle műfajban kipróbálta magát. Közreműködik Fülöp Zoltán, a Csíki Játékszín társulatának tagja, Jászai Mari-díjas csíkszeredai színművész. Műsorukban Gyermán Júlia, Babits Mihály, Georg Trakl, J.R.R. Tolkien, Kiss Benedek,Tóth Bálint, Nacsinák Gergely András, Osztrogonácz Miklós verseivel (is) várják az érdeklődőket” − ajánlják a produkciót. Az előadásra jegyek a helyszínen kaphatóak, tíz lejért.

Több rendezvénnyel ünnepelnek

A csíkszeredai József Attila Általános Iskolában a 28. József Attila Emléknapok keretében több rendezvényt is költészetnek szentelnek. Szerdán ünnepi rendezvénysorozatot tartanak az iskola dísztermében, holnap reggel tíz órától pedig meglepetés koncert lesz ugyanott. „Szállj költemény, szólj költemény” címmel pénteken a környékbeli diákok részvételével szavalóversenyt tartanak az iskolában.