Átvette a szolgáltatást Székelyudvarhelyen a Harvíz Rt.

Kovács Eszter 2018. április 11., 09:19

Április elseje óta már a Harvíz Rt. a vízszolgáltató Székelyudvarhelyen. Az átállás zökkenőmentes volt, az új céggel megkötendő szerződés módozatairól szóló értesítőt pedig a számlákkal együtt kapja meg a mintegy 4500 fogyasztó.

Az üzemeltetést és a hibaelhárítást is a Harvíz udvarhelyi munkatársai végzik

A kezdeti nehézségek ellenére most már jó az együttműködés az Aqua Nova Hargita Kft.-vel – közölte megkeresésünkre a csíkszeredai székhelyű Harvíz Rt. sajtóosztálya. „Az átvétel hosszas folyamat, de eddig zökkenőmentesen zajlott. Mindenki végezte saját megszokott munkáját, a rá bízott feladatokat, akárcsak eddig.

Az április 1-jei átállás lényegében a fogyasztót nem befolyásolja, minden feltétel változatlan marad, a kollégák elérhetőségei is ugyanazok, mint eddig, sőt most folyamatban van, hogy minden munkatársunknak legyen szolgálati telefonja

– tették hozzá. A vízszolgáltató vállalat székelyudvarhelyi munkapontjának vezetőjétől, Izsák Attila Leventétől megtudtuk, a Harvíz Rt. minden olyan létesítményt átvett az Aqua Nova Hargita Kft.-től, amely a vízszolgáltatást és szennyvíztisztítást szolgálja: ez magában foglalja a vízművet, a hálózatokat, a szennyvíztisztító telepet.

{A}

A vízvezeték- és szennyvíz-elvezető rendszer karbantartását is az új szolgáltató végzi, míg a vízóraolvasást továbbra is az a külsős cég, amelyet a feladattal korábban megbíztak.

Ötvennégy munkatárs, és több létesítmény

Az átvételkor ötvenkét alkalmazott került át a Harvízhez, további két munkatárs alkalmazása pedig a hónap folyamán fog megtörténni.

Minden operatív, üzemeltetési munkát, mint például a vízmű és a szennyvíztelep üzemeltetése, illetve a hálózati meghibásodások kijavítását a Harvíz székelyudvarhelyi munkapontjának személyzete végzi. Csak az irodai munka egy részét végezzük Csíkszeredából

– tudtuk meg a helyi munkapont vezetőjétől. A váltásról egyébként írásban is tájékoztatták a fogyasztókat: az Aqua Nova Hargita Kft. utolsó számláival együtt átiratot kézbesítettek a lakosságnak, amelyben tájékoztatták őket a további teendőkről, valamint az új szolgáltatóval megkötendő szerződés feltételeiről és módozatáról.

Április 20-ától mehetnek a fogyasztók a szolgáltató székhelyére megkötni a szerződést

– tájékoztatott a cég sajtóirodája.

Fotó: Veres Nándor

Kevés változást hozott a váltás

A Harvíz szolgáltatási területén egységesek az árak, vagyis

a víz köbméterenkénti ára 3,31 lej plusz áfa, illetve a szennyvíztisztításé 2,60 plusz áfa, ez a díjszabás április 1-jétől Székelyudvarhelyen is érvényes.

A korábbi szolgáltatónak a fogyasztók által már ismert elérhetőségét megtartotta a Harvíz: a hibabejelentést az állandó diszpécserszolgálat 0266-216 028-as telefonszámán lehet megtenni. A cég Facebook-oldalán időben értesítik a lakosságot minden olyan vízelzárásról, amit javítási munkálatok tesznek szükségessé, illetve a víz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos közérdekű információkat is itt teszik közzé.

A cég udvarhelyi székhelye a Haáz Rezső utca 4. szám alatt van.

Az előzményekről
Udvarhely önkormányzati képviselő-testülete tavaly decemberben döntött úgy, hogy búcsút mond a debreceni székhelyű Aqua Nova Hargita Kft.-nek, és a város csatlakozott a Harvíz Rt.-t fenntartó Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesülethez. A korábbi vízszolgáltatótól azért kellett megválni, mert egy 2016-os törvénymódosítás arról rendelkezik, hogy a közszolgáltatásokat nem lehet a város által bejegyzett cégeken keresztül alvállalkozóktól igénybe venni. A társuláshoz való csatlakozás által lehetőség nyílik arra, hogy egy 15–20 millió euró értékű beruházást végezzenek el Székelyudvarhelyen. Ez a hálózatfelújításon túl a derítőállomás további modernizálását is magában foglalná. Néhány héttel ezelőtt, a szerződésaláírás alkalmával az is elhangzott, hogy a cég Bukarestben és Marosvásárhelyen tárgyalásokat folytat arról, hogy ne a Nagy-Küküllőből táplálják a székelyudvarhelyi vízműrendszert, hanem – a csíki térséghez hasonlóan – egy vízgyűjtő tóból, amely ez esetben a zeteváraljai víztározó lenne.