Az EMNP szerint jobban megmozgatta az udvarhelyieket a magyarországi országgyűlési választás, mint a romániai helyhatósági

Fülöp-Székely Botond 2018. április 10., 16:42

Közel kétszer annyian vettek részt Udvarhelyszéken a magyarországi országgyűlési választásokon, mint a két évvel ezelőtti népszavazáson – elemezték a hozzájuk beérkezett voksokat a Demokrácia Központ, valamint az EMNP udvarhelyszéki szervezetének képviselői.

Erősödő nemzeti öntudat. Országos szinten is kiemelkedően sokan szavaztak Udvarhelyszéken az EMNP szerint Fotó: Barabás Ákos

A levélszavazatok közel kétharmadát az április 4-e és 6-a közötti időszakban adták le a szavazásra jogosult udvarhelyszékiek, így megfeszített munkamenetben dolgoztak az EMNP és a Demokrácia Központ munkatársai, akik az azonosító nyilatkozatok kitöltésében és a voksok begyűjtésében is segítettek a választóknak – fejtette ki keddi sajtótájékoztatóján Lőrincz Árpád, a néppárt udvarhelyszéki elnöke, megköszönve a magyar állampolgárok aktív részvételét a voksoláson. Mint mondta,

Udvarhelyszékről 15 263 szavazat érkezett be a Demokrácia Központba, illetve a néppárt udvarhelyszéki szervezetéhez – ezek közül mintegy 5000 vidékről –, amelyeket biztonságban eljuttattak Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára.

„Ez nagy szám ahhoz képest, amit a két évvel ezelőtti népszavazáson begyűjtöttünk, hiszen akkor csak nagyjából nyolcezren éltek választójogukkal” – értékelt.

A kampánynak köszönhető

Lőrincz szerint az elmúlt fél évben folytatott regisztrációs kampányuknak is köszönhető, hogy ennyien részt vettek a választásokon, illetve hogy rájuk bízták a levélszavazatok célba juttatását.

Összesen 17 ezer embert kerestek fel a voksolást megelőzően, akiknek jó része le is adta szavazatát.

A vidéki szavazatok számottevő része Szentegyházáról és Székelykeresztúrról érkezett be. Lőrincz Árpád ugyanakkor megjegyezte, mindenkivel, aki rájuk bízta szavazata célba juttatását, aláírattak egy nyomtatványt, így a csalás lehetősége is kizárt.

Udvarhelyi eredmények

A leadott szavazatokból közel 11 ezer a székelyudvarhelyi Demokrácia Központba érkezett, a voksok elsöprő többségét helybéliek adták le – közölte Nagy Pál, az intézmény vezetője. Érdekességként elmondta, hogy ha ehhez még hozzáadjuk a más szervezetek által begyűjtött voksokat is, akkor

úgy tűnik, az udvarhelyieket jobban megmozgatta a magyarországi választás, mint a két évvel korábban tartott romániai helyhatósági, illetve parlamenti voksolás.

Hozzátette, szintén ezt az arányt szépíti, hogy nem mindenki rendelkezik magyar állampolgársággal, és olyanok is voltak, akik nem regisztráltak a választói névjegyzékbe.

Ebből az látszik, hogy a magyar kormány elmúlt nyolc évben folytatott munkájának köszönhetően az erdélyi magyarság egyre inkább visszatagolódik a nemzetbe és közösen kezdünk gondolkodni

– fogalmazott Nagy. Hozzátette, országos szinten is kiemelkedően magas volt az udvarhelyszéki választási kedv, ami a nemzeti öntudat megerősödését jelzi.

Akiknek nem kézbesítettek
A voksok aránya még nagyobb is lehetne, ha a posta bukaresti elosztójából időben kiküldte volna Udvarhelyre a szavazólapokat tartalmazó borítékokat, ugyanis sokan vannak, akikhez ezek még most sem érkeztek meg

– mondta Nagy Pál. Arra kérte a lakosokat, hogy ha nem kapták meg a szavazólapokat, azt az elkövetkező napokban jelezzék a Vár utca 4. szám alatt található Demokrácia Központban, ahol ezt összesíteni fogják. Az adatokat ugyanakkor továbbítják a Nemzeti Választási Irodához.

A cél, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló kellemetlenségek.

Számháború?

Nagy Pál hangsúlyozta, ha „enyhe iróniával” igaz is az RMDSZ csúcsvezetésének állítása, miszerint az Erdélyben leadott 190 ezer szavazatból 100 ezret ők gyűjtöttek össze, akkor is kiemelkedőnek számít az EMNP és az EMNT 70 ezres teljesítménye, tekintve hogy kevesebb erőforrással rendelkező, kisebb szervezetekről van szó. Hangsúlyozta, nem kell „számháborúzni”.

Ha nem is együtt, de ugyanazért a célért küzdöttünk

– tette hozzá.