Elkezdték a kátyúk betömését Sepsiszentgyörgyön

Székelyhon 2018. április 10., 15:58

Tartós útjavítást várhatóan májustól végezhetnek  Sepsiszentgyörgyön, jelenleg az erre vonatkozó közbeszerzés zajlik. Ezeket a munkákat most még szakcéggel végezteti el a városvezetés, hosszú távon azonban saját céggel dolgoznának Sepsiszentgyörgyön.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Némely útszakasz viszont olyan állapotban van, hogy nem lehet májusig várni, ezért ott ideiglenesen igyekeznek megszüntetni a kátyúkat – a városvezetés a saját embereivel és a rendelkezésre álló technológiákkal próbál javítani a problémán.

„Kétféle műveletet tudunk végezni: egyik, hogy kaviccsal vagy aszfalttörmelékkel betömjük a lyukakat. Ennek az a hátránya, hogy rövid idő alatt kiverődik, de addig is nem egy mély kátyú van az úton, hanem csak egy döccenő. A másik a hidegaszfaltos művelet. Ennek az a hátránya, hogy egy forgalmas út esetében csupán 2–3 hétig tart a tömítés (...) Ezért fordul elő az a jelenség, hogy többször betömünk egy gödröt, mégis újra és újra ott tátong az úton” – mutatta be a folyamatokat Bíró László, a városgazdálkodási igazgatóság vezetője. A hideg aszfalt előnye ugyanakkor, hogy könnyen tárolható, illetve télen is lehet vele dolgozni.

{A}

„A Kós Károly utca esetében például aszfalttörmeléket használtunk a nagyon mély gödrök betömésére. (...) Az aszfalttörmeléket nem szükséges tömöríteni, az állagán nem segít ez a művelet, azonban a napsütés igen, hiszen meleg időben annyira átmelegedik a törmelék, hogy összeköt és megkeményedik, így tovább tart” – részletezte a városgazdálkodási igazgatóság vezetője.