Az átmeneti munkafelfüggesztés után ismét dolgoznak az újtusnádi átkelőnél

Kömény Kamilla 2018. április 09., 22:12

Látványos előrelépések történtek az elmúlt napokban az épülő új Olt-hídnál Újtusnádon: a tavaly elkészített tartópillérekre már rákerültek a vasbeton gerendák. A decemberben felfüggesztett munkához a múlt héten fogtak hozzá újból a kivitelező alkalmazottai.

Jelentős a forgalom a régi újtusnádi Olt-hídon. Nem kell már sokáig azt használni Fotó: Pinti Attila

Múlt hét elején látott újra munkához a kivitelező Multipland Kft. munkacsoportja Újtusnádon, ahol folytatják az új Olt-híd építését. Szőke Levente, az egyik munkás érdeklődésünkre a helyszínen elmondta, tavaly október közepén láttak munkához, s mivel számukra kedvezett az időjárás,

még december elején is dolgoztak a helyszínen.

{A}

Abban az időszakban nemcsak a folyómederben szükséges tennivalókat tudták elvégezni, hanem a teljes tartópilléreket elkészítették. Ez azért is előnyös számukra, mivel jelenleg mintegy két méterrel magasabb a vízállás, mint akkor volt – avatott be.

Mint megtudtuk, decemberben felfüggesztették a munkát múlt keddig, azóta pedig – pénteki ottjártunkig – ráhelyezték a tartópillérekre a vasbeton gerendákat. A továbbiakban pedig a híd két végén a konzolok (megtámasztó szerkezet) elkészítése, majd a vasazat előkészítése és egy 30 centiméteres betonréteg elterítése következik. Azután hátra lesz még a feljárók elkészítése, a támfalak kiépítése, a legvégén pedig a korábbi, jelenleg póthídként is funkcionáló híd elbontása.

Fotó: Pinti Attila

A szakember meglátása szerint, ha az időjárás is kedvez,

a hátralevő tennivalók valamivel több mint két hónapot ölelhetnek fel.

Ha viszont a víz szintje nem csökken, az nehezítheti a munka előrehaladtát. A helyszínen egyébként öt szakmunkás és egy markológép-kezelő dolgozik – tudtuk meg Szőke Leventétől.

Minőségi munkát végeznek

György József, Tusnád község polgármestere megkeresésünkre kifejtette, meg vannak elégedve a hídnál zajló munka minőségével és ütemével. Tudomása szerint nem lesz szükség a kivitelezés határidejének meghosszabbításra, várhatóan május végére ugyanis a kivitelező elkészül a teendőkkel. Azt is megjegyezte, hogy a szerződést úgy kötötték a kivitelezővel, hogy a határidő túllépése anyagi következményekkel jár a cég számára.

Az új Olt-híd létesítésére azt követően nyílt lehetősége a helyi önkormányzatnak, hogy a jelenleg is használt átkelőt balesetveszélyessé nyilvánították egy korábbi árvíz után. A 2016 decemberében leköszönő kormány pedig több másik település mellett Tusnád számára is jóváhagyott egy összeget a sürgősségi alapból ennek az árvízkárnak a helyreállítására. Az újtusnádi hídépítés tervezett értéke áfa nélkül 2,3 millió lej volt, a nyertes építő cég ennél valamivel kisebb áron vállalta a munkát. A kormánytámogatás a helyi önkormányzat számláján van, így a munka előrehaladtát nem akadályozta a finanszírozás elmaradása.

Fotó: Pinti Attila

Az új átkelő megépítésének elkezdésekor nem létesítettek póthidat, így annak elkészültéig a régit használhatják átkelésre az arra közlekedők. Az új híd a jelenleginél nagyobb lesz, 14 méteres hosszúságú vasbeton gerendák felhasználásával készül, 5,5 méteres szélességgel, két hídfővel és két tartópillérrel. Elkészültével egy több évtizede várt, tervezett – de anyagi finanszírozás hiányában elmaradt – munkálat végére kerülhet pont.