Ha megvolt az értékesítés, jöhet a támogatáskifizetés

Kömény Kamilla 2018. április 10., 15:20

Várják a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságra azokat a juhtartó gazdákat, akik tavaly igényelték a gyapjúértékesítést serkentő De minimis-támogatást, és már értékesítették is juhaik gyapját.

Hargita megyében 641 juhtartó kaphat támogatást a gyapjú után. Illusztráció Fotó: Pinti Attila

A gyapjúértékesítést serkentő támogatást minden olyan juhtartó gazda kérelmezhette, aki az állat-egészségügyi rendszerben is szereplő állatai gyapját 2017. július 17. és 2018. július 1. között értékesítette, értékesíti, és ezt tudja igazolni számlával vagy termelési könyvvel. Tehát

azok sincsenek késésben, akik még nem adták el a lenyírt gyapjúmennyiségeiket, de akik megtették, azokat már fogadják a Mezőgazdasági Igazgatóság alkalmazottai a kifizetés elindításával kapcsolatban.

{A}

Ehhez elengedhetetlen az igazoló iratok (termelői könyv vagy számla) felmutatása – tájékoztatott Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Korábban azt is megosztotta velünk, hogy Hargita megyében 641 juhtartó gazda adta le támogatásigénylési kérelmét a tavaly augusztus végi határidőig. S habár sokan kevésnek tartották az állam által biztosított kilogrammonkénti egy lejes támogatást, a kezdeményezés hozadékaként felfelé mozdult a gyapjú ára, jelenleg ugyanis a berke gyapjúért 3–3,5 lejes árat kínálnak, míg a szálas gyapjúért 1–1,5 lejt kaphatnak kilónként a gazdák a felvásárlóktól.

Pár hete arról is írtunk, hogy hiába próbálták megszervezni a megyei gyapjúbegyűjtést, nem vállalkozott senki arra, így a megyei gazdák olyan felvásárlóknak adják el a gyapjút, akik szebeni, bákói, magyarországi feldolgozóknak adják tovább azt.

{K1}