Hangyaovit indítanak a Hangyasuli mintájára a támogatásból

Barabás Hajnal 2018. április 09., 18:44

A Vargyas-szoros népszerűsítésére és különböző környezetnevelői programok megvalósítására nyert támogatást a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesület a Polgár-Társ Alapítvány, valamint a MOL Románia Zöldövezet programja révén. Országos szinten 49 projektet támogatnak.

Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Csíkszeredából a Zöld SzékelyFöld Egyesület pályázott sikeresen idén a Polgár-Társ Alapítvány, valamint a MOL Románia januárban meghirdetett Zöldövezet programjára, azon belül a védett területek fejezetre. Csonta László, az egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, közösen a baróti Elveszett Világ Egyesülettel pályáztak, és a Vargyas-szoros népszerűsítésére, valamint környezeti nevelésre kapnak majd finanszírozást. Többek között

a Hangyasuli mintájára Hangyaovit indítanak óvodások számára, illetve iskolásoknak is szerveznek környezetvédelemmel kapcsolatos programokat,

emellett különböző plakátokat, tájékoztatókat készítenek a Vargyas-szoros védett terület ismertetésére. Erre a projektre 20 ezer lejes támogatást ítéltek meg a szervezők.

{A}

Hargita megyéből még további három szervezet nyert támogatást a Zöldövezet program védett területek fejezetében. A gyergyószentmiklósi Gyilkos-tó Adventure Egyesület (19 943 lej), a balánbányai Nagy-Hagymás Lelke Egyesület (13 330 lej), valamint a székelyudvarhelyi Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport (20 000 lej) pályázatát bírálták el pozitívan az idei kiíráson. A városi zöldövezetek felújítására vonatkozó kiírásra a megyéből négy egyesület pályázott sikerrel, a balánbányai Nagy-Hagymás Lelke Egyesület (8 470 lej), a Gyergyószentmiklósi Könyvtárosokért és Irattárosokért Egyesület (8 997 lej), a székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület (9 000 lej), valamint a szentegyházi Kis Nárcisz Egyesület (9 000 lej)

A Zöldövezet-programról

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította közös programját, amelynek célja a városi zöldövezetek felújítása minél több önkéntes bevonásával. 2009 óta a természetvédelmi területek népszerűsítésére is kiterjedt a programjuk. Ettől az évtől kezdve pedig a védett területek kategóriában a média munkatársai is pályázhatnak Románia természetvédelmi területeiről szóló cikkekkel, beszámolókkal, hírekkel, riportokkal. A zöldövezet program révén számos projekt megvalósulhatott, ebben az évben Románia 22 megyéjében 650 ezer lejjel támogatnak 49 környezetvédelmi projektet, huszonhetet városi zöldövezetek, huszonkettőt pedig védett területek kategóriában.