Még egy hajrá a levélszavazatok leadására – ha szükséges, otthonról is elszállítják a konzulátusra

2018. április 05., 19:49

Csütörtököt is beleszámolva már csak három nap van hátra a magyarországi országgyűlési választások levélszavazatainak leadásáig; pontosabban négy, ugyanis a szavazás napján, vasárnap is leadhatók még a levélszavazatok Magyarország Csíkszeredai vagy Kolozsvári Főkonzulátusán.

Fotó: Gecse Noémi

Rövid tehát már az idő, azonban mégis elegendő arra, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok még leadhassák levélszavazataikat. Az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács két vezetője tartott sajtótájékoztatót csütörtökön.

Anyja neve

Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, valamint Sándor Krisztina ügyvezető elnök sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a levélszavazatok pontos kitöltésére, mivel sok választópolgár szavazata érvénytelenné vált az azonosítói nyilatkozat hibás kitöltése miatt. Mint jelezték,

a leggyakoribb hiba az Anyja neve alpont kitöltésekor történik, mivel többen rossz nevet írnak be. Ezért hangsúlyozták, hogy az említett alpontot a választópolgár anyjának leánykori nevével kell kitölteni (a név szerepel a lakcímkártyán is).

Ez egyébként azért jelenthet gondot, mivel Romániában a hivatalos dokumentumok kitöltésekor nem az illető édesanyjának nevét, hanem minden esetben az édesapa nevét kérik, ellentétben a magyarországi gyakorlattal.

Betegség esetében házhoz mennek

Mivel a levélszavazatokat április 8., vasárnapig kell leadni, a postai úton történő szavazatok leadása már nem lesz érvényes, mivel a szűkös határidőig a Román Posta nem tudja visszaszállítani a levélszavazatokat a magyarországi főkonzulátusra, hiszen az ortodox nagypénteken a posta nem dolgozik.

Amennyiben a választópolgár betegség vagy más okok miatt nem tud ellátogatni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács legközelebbi demokráciaközpontjába,

az EMNT munkatársai házhoz mennek a szavazólap határidő lejárta előtti kézbesítésének érdekében.

Az EMNT munkatársai az alábbi telefonszámon érhetőek el: 0768-193 559.

Ifj. Szondi Zoltán