Viszonylag pénztárcakímélő volt a tél Székelyudvarhelyen

Széchely István 2018. április 05., 12:56

Enyhébb volt a tél, kevesebbe került a fűtés – a végéhez közeledő szezonban a távhőt használó székelyudvarhelyiek több mint tíz százalékkal olcsóbban fűtötték ki lakásaikat, mint az előző, 2016-2017-es idényben.

Besegített az időjárás a fűtésbe. Olcsóbb volt a távfűtés, mint az előző szezonban. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Nagyrészt a kedvező időjárásnak tudható be, és kisebb mértékben a műszaki fejlesztéseknek, de

azok a székelyudvarhelyiek, akik távfűtést használnak, átlagban 13 százalékkal kevesebbet költöttek a fűtésszámlákra, mint az előző szezonban.

Az Urbana Rt. megbízott igazgatója, Hadnagy Gábor által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a távhőrendszeren levő lakások tulajdonosai januárban kapták a legnagyobb értékű fűtésszámlákat, legkevesebbet pedig a szezon elején, októberben kellett fizetniük a távhőért.

Egy kétszobás lakás fűtésköltsége február végéig alig több mint 750 lej volt, így várhatóan a márciusi számlával együtt sem lesz sokkal több 900 lejnél. A kétszobás lakás esetében a havi költségek csak februárban haladták meg a 200 lejt, akkor is mindössze négy lejjel, és az elfogyasztott hőenergia mennyisége is csak akkor lépte túl az egy gigakalóriát.
198,33 lej gigakalóriánként

A garzonok átlagfogyasztásában jelentős különbségek vannak a lakás méretétől függően. Legkevesebbet a Kórház-negyedi garzonlakásokban élők fizettek a távhőért, átlagban 265 lejt októbertől február végéig. A példaként megvizsgált lakás esetében 69,42 lej volt a legnagyobb értékű fűtésszámla. A Bethlen-negyedi garzonokban élőknek mélyebben a zsebükbe kellett nyúlniuk: egy ilyen lakrész esetében 571 lejt fizettek a fűtésre októbertől február végéig. Legtöbbet, 156 lejt a februári fűtésszámlára költötték.

A végéhez közeledő szezonban 198,33 lejes gigakalóriánkénti áron kapták a hőt a távfűtési rendszeren lévő lakások.

Kisebb fejlesztések, éves karbantartás

A tavaly októberben befejezett fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi fűtésszezonban már a rendszeren lévő székelyudvarhelyei lakások mindegyikébe a lépcsőházakban felszerelt hőmodulok továbbították a távhőt. Az idénykezdés előtt a Sziget- és a Kuvar-negyed tömbházainak alagsorában szerelték fel a hőmodulokat. A korszerűsítéstől javult a szolgáltatás minősége ezekben a lakásokban – tájékoztatott Hadnagy Gábor. A távhőszolgáltató igazgatója érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy

idén nem terveznek korszerűsítést a távhőelosztó rendszeren, csak az előállítás terén végeznek kisebb fejlesztéseket: optimalizálják a biomasszás kazánok működését.

Viszonylag nagy kiadás – mintegy 64 ezer lej – ugyanakkor az alsó és felső Bethlen-negyedi hőmodulok mérőműszereinek éves ellenőriztetése, ezt is saját költségén végezteti el a távhőszolgáltató vállalat idén – közölte Hadnagy Gábor.