Elkezdődtek a munkálatok a csíkszeredai vasútállomáson – megemelik a peronokat

Kovács Attila 2018. április 05., 11:43

Ásnak, alapoznak a csíkszeredai vasútállomáson a vasúti vágányok mellett – elkezdődött a vasúti peronok beígért megemelése. Hat hónapig tartó munkálatról van szó, ezalatt egy-egy vágányt le is zárnak a vonatközlekedés előtt.

Fotó: Gecse Noémi

A harmadik és negyedik vasúti vágány között kezdtek ásni, majd vasbeton alapot önteni az elmúlt héten a peronok megemelésével megbízott brassói cég alkalmazottai. Szerdán a helyszínen járva azt láttuk, hogy ezen a szakaszon folytatták a munkát, mint megtudtuk,

kevéssel több mint 250 méteres hosszúságban készül magasított peron. Ugyanez következik majd a második és harmadik vágány között is – ezeknél korábban egy részen betonelemeket helyeztek el az utasok számára, most is előregyártott elemekből fogják kialakítani a járófelületet.

A készülő peronok alapozásával dolgoznak. Köztes megoldás lesz Fotó: Gecse Noémi

Vágányokat zárnak le

A munkálatvezető tájékoztatása szerint a kivitelezés ideje hat hónap, így

szeptember végére tervezik befejezni a felújítást.

Fotó: Gecse Noémi

Mint elmondta, egyszerre csak egy peront készítenek el, mert arra az időre a vágányt le kell zárni a vonatok és az utasok előtt is, ha végeznek, a következővel folytatják. Az első, illetve az első és második vágány közötti járófelületre, amely hosszabb, mint a másik kettő, betonréteget öntenek, erre majd aszfalt kerül. Az állomásépület előtti első peron szélessége a lámpaoszlopokig tart, ezt a sávot érinti a változtatás is – tudtuk meg.

Fotó: Gecse Noémi

Emelés csak módjával

A megemelt peronok szintje viszont nem lesz a tusnádfürdői vagy a felújított sepsiszentgyörgyi, illetve marosvásárhelyi vasútállomásokon megszokottakhoz hasonlítható, ahol ki- és beszálláskor az utasoknak gyakorlatilag sem felfelé, sem lefelé nem kell lépniük.

A csíkszeredai inkább egy köztes megoldásnak nevezhető, mivel a vasúti síneknél 25 centiméterrel lesz magasabb a peronok járószintje.

Fotó: Gecse Noémi

Jelenleg az első vágány mellett a peron és a sínek többnyire azonos magasságban helyezkednek el, az első és második vágány között viszont a járófelület közel 10 centiméterrel magasabb, így ott kevésbe lesz érezhető a változtatás. A másik két vágány mellett a járószint alacsonyabban van a síneknél. Ez azt jelenti, hogy

Csíkszeredában a vonattal utazókra nem ki- és beszállás, hanem továbbra is fel- és leszállás vár, azaz felfelé, illetve lefelé kell lépniük, ha nem is akkorát, mint most.

Fotó: Gecse Noémi

Az épületre nincs pénz

A beavatkozás költségeit, több mint 2 millió lejt, a Román Vasúttársaság (CFR) saját jövedelméből biztosítja. Négy évvel ezelőtt még az állomás épületének felújítását is tervbe vették, és kivitelezési szerződést is aláírtak ennek érdekében. A tervezés során elvégzett szakértői vizsgálat azonban megállapította, hogy

az épület megerősítésre szorul, amelynek költsége jóval nagyobb, mint a felújításhoz rendelkezésre álló összeg, amely azóta is hiányzik.

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

Fotó: Gecse Noémi

{P11}