Filmes találkozások Marosvásárhelyen

Antal Erika 2018. március 30., 15:22

Filmes találkozások címmel új projekt indul Marosvásárhelyen. Március 30-án, pénteken 18 órától a Knöpfler Vilmos (Brăila) utcai volt zsinagógában, a Kortárs művészetek házában Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című alkotását vetítik.

Jelenet a szülőföld és más kellemetlenségek című filmből

A 2018-as év elején az Aranka György Alapítvány segítségével a filmklub szervezőcsapata sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap filmkollégiumához.

Az elnyert 800 ezer forintot a filmklub filmes alkotók – rendezők, forgatókönyvírók, színészek – meghívására fordítja. Az alkotókkal közös filmnézés, közönségtalálkozó, műhelymunkák március 30. és június 31. között zajlanak, Filmes találkozások címmel.

Az eseménysorozat (vetítések, beszélgetések) helyszíne a Knöpfler Vilmos (Brăila) utcai volt zsinagóga (10-es szám), az András Lóránt Társulat székhelye.

A hamarosan kezdődő esteken olyan filmek is szerepelnek a levetítendők között, amelyek nem elérhetőek a nagyközönség számára, illetve eddig nem lehetett látni őket. Lesz olyan is, amely Erdélyben abszolút premier: például a Lovas Balázs által írt thriller, az Utolér.

Olyan filmeket is el tudunk hozni, amelyek mostanában nem jutottak forgalmazási lehetőséghez, avagy éppen cenzúrázottak. Például a Zéró című alkotás. Mindezek által csatlakozhatunk ahhoz a magyar mozgóképes kultúrához, amelynek bizonyos dimenziói nem jutnak el hozzánk

– mondta Németh Szabolcs Előd filmkritikus, a Filmes találkozások egyik szervezője

Szabó Róbert Csaba író, a Filmes találkozások másik szervezője kifejtette, hogy a megkeresett alkotók egyből igent mondtak, jó ötletnek tartották, hogy ők is jelen legyenek a rendezvényeken.

A vetítéseket úgy kell majd elképzelni, mint a Látó Irodalmi Színpad estjeit, csak ezekre nem írók, hanem rendezők és forgatókönyvírók érkeznek.

Az induló projekt partnere a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a vetítésre érkező alkotók bemennek az egyetemre is, és találkoznak a hallgatókkal.

A tervek szerint az Örök tél és alkotói is megfordulnak a filmes találkozásokon Fotó: oroktel.hu

A Filmes találkozások mellett keddenként folytatják a G-ben a vetítéseket, de az induló projektnek az András Lóránt Társulat székhelye ad otthont, egy szép nagy terem, ahol lehetőség van arra, hogy majdnem mozis minőségben mutassák be a filmeket a közönségnek, péntek, vagy szombat esténként. „Reméljük, meg tudjuk tölteni a termet” – egészítette ki Szabó R. Ádám filmkritikus, a szervezőcsapat harmadik tagja

A projekt, amellyel a szervezők megkeresték András Lórántot, nagyon jól illik a helyszínhez, annak szellemiségéhez is, hiszen az a tánc- és kortárs művészetek házaként eredendően is jóval szélesebb kulturális tevékenységnek kívánt otthont biztosítani, mint a mozgásszínházi társulat.

Tervben is volt, hogy hasonló jellegű, kreatív, szakmai értelemben interaktív filmklubot hozunk létre, és örvendek, hogy most ez a tevékenység hamarosan elkezdődik

– hangsúlyozta a társulat vezetője.

Meghívott alkotók: Bergendy Péter rendező (A vizsga), Gigor Attila rendező (Kút, A nyomozó), Kurta Niké színésznő (Kút), Kincses Réka rendező (Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, Balkán bajnok), Madarász Isti rendező (Hurok, Egy szerelem gasztronómiája, A Fekete Múmia átka), Hegedüs Bálint forgatókönyvíró (Kincsem, Liza a rókatündér, Parkoló), Köbli Norbert forgatókönyvíró (A vizsga, Félvilág, Örök tél), Szász Attila rendező (Félvilág, Örök tél), Lovas Balázs forgatókönyvíró (Utolér, Lajkó – cigány az űrben).

Az Édentől keletre filmklub másfél – anyagi támogatás nélküli sikeres – évet tud maga mögött. A szervezők eddig a marosvásárhelyi G. Café-ban szervezett filmvetítésekkel szerzett magának elismertséget, nemrég azonban szintet léptek: új vetítéssorozatuk keretében nemcsak a filmeket, hanem azok alkotóit is elhozzák Marosvásárhelyre.

Filmes találkozások első estjére, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című alkotásának vetítésére március 30-án kerül sor, 18 órától. A vetítés után beszélgetés lesz a film rendezőjével, Kincses Rékával.

A Németországban élő, marosvásárhelyi származású rendezőnő első nagyjátékfilmje egy nyugati életébe látszólag tökéletesen beilleszkedett, kelet-európai bevándorlócsalád történetét meséli el.

Az ezt követő alkalom április 6-án lesz, Lovas Balázs forgatókönyvíró (Tesó, Dumapárbaj, Hacktion) társaságában lehet megnézni a moziforgalmazásba nem került, általa írt Utolér című filmet, amelyet Dyga Zsombor (Köntörfalak, Couch Surf, Tesó, Aranyélet) rendezett 2010-ben.

A rendezvénysorozat támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, a Studium Prospero Alapítvány. A rendezvénysorozat partnerei: az Édentől keletre filmklub, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az András Lóránt Társulat és az Aranka György Alapítvány.