Civil összefogás román állami támogatás helyett

Szucher Ervin 2018. március 30., 14:27

Közel 11 millió forint értékű, korszerű számítástechnikai felszereléssel gazdagodott a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium. A pályázó Studium Alapítvány ezzel a román állam oktatásügyi feladatainak egy részét teljesítette.

A felújított és felszerelt terem Fotó: Boda L. Gergely/Studium

Öt nagyteljesítményű fénymásoló, öt interaktív tábla, harminc számítógép, videoprojektorok, kivetítővásznak, laptopok – mindez Maros megye legjobb magyar iskoláját gazdagítja a Studium Alapítvány legújabb pályázata révén. A csütörtök délutáni átadáson még az adományozók is meglepődtek, milyen szépen át lehet alakítani az alagsori egykori technológiaműhelyt ultramodern informatikai teremmé.

Amint Mátéfi István, a tanintézmény igazgatója kifejtette, a sikeres pályázat által fontos eszközöket sikerült beszerezni, olyanokat, amelyek manapság elengedhetetlenek a minőségi és korszerű tanítási módszer alkalmazásában.

Az adomány által nemcsak szaktermeket sikerült felszerelni, hanem azokat teljesen fel is újítani.

Az igazgató a kollégáira is rendkívül büszke, hiszen kétkezi munkájukkal tették rendbe egyik-másik termet. Mára a főépületben szinte nem maradt felújítatlan osztály- vagy mellékhelyiség.

{A}

Az iskola egykori diákja, Kali István, aki oroszlánrészt vállalt a pályázat lebonyolításában, sajnálkozva mondta el, hogy a civilek lényegében a román állam feladatainak egy részét vállalták át, olyasmit valósítottak meg, amit a hatóságoknak kellett volna előteremteniük. Elhangzott, míg Magyarországon a kisebb települések iskoláiban szinte nincs interaktív tábla nélküli osztályterem, a Bolyai még mindig csak hét darabbal rendelkezik, és további negyvenre lenne szüksége. Az sem lényegtelen, hogy az anyaországi pályázathoz a csaknem 2,7 millió forintos önrészt is a civileknek, a Studiumnak, a Bolyai Collegium Alapítványnak, a szülőknek és a támogatóknak kellett előteremteniük.

A Studium Alapítvány továbbá egy hatmillió forintos pályázatot is megnyert a Római Katolikus Gimnázium részére, de mivel a Maros Megyei Tanfelügyelőség az iskola megszüntetése mellett döntött, a pénz lehívására már nem adódott lehetőség.