Tóth László főkonzul: nem elég regisztrálni, szavazni is kell

Kömény Kamilla 2018. március 29., 13:33

Április 7-én este 10 óráig vehetők át a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára kért választási levélszavazatok: az érintett 15 ezer külhoni magyar állampolgár kiszolgálására a főkonzulátus munkatársai hosszított programmal dolgoznak.

Tóth László: világszerte 378 622 fő regisztrált a magyarországi országgyűlési választásokra, ez közel duplája a négy évvel ezelőttinek Fotó: Gecse Noémi

– Mozgalmas időszakon van túl a főkonzulátus, lejárt ugyanis a regisztráció. A neheze azonban még hátravan, zajlik ugyanis a levélszavazás. Maradjunk azonban egy pillanatra még a regisztrációnál: milyen tapasztalataik vannak ezzel kapcsolatban?

– Március 24-én zárult a regisztráció, világszerte 378 622 személy regisztrált a magyarországi országgyűlési választásokra. Ez egy nagyon nagy szám, közel duplája a négy évvel ezelőttinek. Ennek tükrében

azzal számolunk, hogy itt, Székelyföldön és Csíkszeredában is kétszer annyi szavazat lesz, mint négy évvel korábban.

{A}

Pontos számunk nincsen arról, hogy hányan regisztráltak innen, de annyit tudunk, hogy romániai lakcímet 150 ezer személy adott meg, 120 ezer személy pedig internetes elérhetőséget – s közülük is lehetnek székelyföldiek.

Fotó: Gecse Noémi

Becsléseink szerint a 378 ezer regisztrált személyből 250 ezer erdélyi lehet, s több mint 150 ezer székelyföldi. Utólag úgy fogalmaznék, hogy sikeres volt a regisztráció, nagyon sokan regisztráltak, s remélem, hogy szavazni is eljönnek, azaz mindannyian leadják levélszavazatukat.

– Érkeznek a levélszavazatok a postán, illetve a főkonzulátusra. Önökhöz hányan kérték ezeket, és eddig hányan vették át?

– A csíkszeredai főkonzulátusra közel 15 ezren kérték a levélszavazatukat, amelyeket március 26-ától lehet átvenni. Nagyon sokan jöttek már az első napokban is, de az igazi nagy forgalomra a húsvét előtti szabadnapokon és jövő héten számítunk.

Mi arra bátorítjuk az embereket, hogy ha tehetik, minél hamarabb jöjjenek a levélszavazatokért, hogy a végén ne legyen torlódás, ne alakuljanak ki hosszú sorok, azaz ne kelljen várakozniuk. Fontos ugyanakkor, hogy április hetedikéig vehetők át a borítékok, nyolcadikán már nem.

Az átvételhez szükséges egy fényképes igazolvány, amelynek nem kell magyar igazolványnak lennie, megfelelő a román személyazonossági is. Az átvétel csak személyesen történhet, tehát semmilyen meghatalmazással nem adhatjuk ki másnak a levélszavazatot. Egyébként az elmúlt napokban több százan vették át a levélszavazatukat a főkonzulátuson, amely a 15 ezerhez képest kevésnek tűnhet, de az első napokhoz mérten jó eredmény, sőt a korábbi szavazások hasonló időszakához képest is.

Fotó: Gecse Noémi

– A romániai magyar pártok, civilszervezetek is aktívan bekapcsolódnak a munkába, elég, ha csak a demokráciaközpontok munkájára gondolunk vagy a hét elején megnyílt Magyar Ügyek Házára. Mennyire segítik ezek az intézmények a munkájukat?

– Nagyban segítik a munkánkat, hiszen nagyon sok választópolgár hozzájuk fordul. Mi csak a külképviseleten belül bonyolítjuk le a választást, ebben a két hétben nincsenek kiszállásaink, így a megszokott helyeken sem vagyunk ott, emiatt nem tudnak közvetlenül hozzánk fordulni a választópolgárok. De fordulhatnak partnerszervezeteinkhez, mert ők minden szükséges információval rendelkeznek, el tudják mondani, hogy mit kell a nyilatkozatba beírni, mire kell figyelni. Ez nagyban segíti a munkánkat és a magyar választási rendszer hatékonyságát is, hogy minél kevesebb érvénytelen szavazat legyen.

– Milyen hasznos tudnivalókra hívná fel a figyelmet a levélszavazással kapcsolatban?

– Amire mindenképp érdemes odafigyelniük a szavazóknak, hogy a kis borítékot, amibe beleteszik a szavazólapot, azt le kell zárni, nem elég csak lehajtani a tetejét.

Az azonosító nyilatkozatok kitöltésénél érdemes figyelni az előző névnek a feltüntetésére, amelyet a férfiaknak is be kell írniuk, még ha nem is változott például a házasságkötéskor a nevük – tehát például Kiss Péter előző nevéhez is a Kiss Pétert kell feltüntesse. Azt is érdemes tudni, hogy a nyilatkozaton kért anyja neve sorba a szavazónak édesanyja leánykori nevét kell beírnia. Ugyanakkor a nyilatkozatot alá is kell írni, anélkül ugyanis érvénytelen a szavazat.

Fotó: Gecse Noémi

– Milyen program szerint dolgoznak a csíkszeredai központban?

– A főkonzulátuson reggel hattól este tízig folyamatosan fogadjuk a szavazópolgárokat, ezen a héten nagypénteken és nagyszombaton is dolgozunk. Húsvétvasárnap és hétfőn nem, de az azt követő napokban szintén reggel hat és este tíz között dolgozunk egészen szombat (április 7.) estig.

– Milyen szakmai segítséget kérhetnek önöktől – és milyen formában – a nehézségbe ütköző szavazók?

– A főkonzulátuson dolgozókhoz személyesen bármilyen felmerülő kérdés kapcsán fordulhatnak a választópolgárok a már említett nyitvatartási időben, emellett telefonos ügyfélszolgálatunk is hívható reggel hat és este 10 óra között a 0366-087 000-ás telefonszámon.

Fotó: Gecse Noémi

– Mikor és hogyan szavazhatnak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok, akik a választás napján Székelyföldön tartózkodnak?

– Április 8-án, a magyar országgyűlési választások napján Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán is lesz lehetőség a személyes szavazásra. Ez azt jelenti, hogy

azok a polgárok is tudnak itt szavazni, akik magyarországi állandó lakcímmel rendelkeznek. Nekik azonban március 31-éig jelentkezniük kell a külképviseleti választási névjegyzékbe, ezt a valasztas.hu oldalon tudják megtenni.

Tehát például egy magyarországi vendégcsoport tagjai csak abban az esetben szavazhatnak személyesen a főkonzulátuson, ha a hónap végéig bejelentkeznek az említett névjegyzékbe.

Fotó: Gecse Noémi