Diszkriminatívnak tartja a románok fóruma a magyar állami támogatásokat

Bíró Blanka 2018. március 28., 18:53

Ne a magyar kormány támogatásait firtassák a Kovászna megyei román civil szervezetek, inkább szerezzenek finanszírozást a román kormánytól – fogalmazta meg egy szerdai sajtótájékoztatón a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A panaszosok ezt különösen fájónak találják, ugyanis idén van a centenárium éve. Közleményükben rámutatnak, a forrásmegvonás elsősorban a román szervezeteket érinti, mert a magyar civilek máshonnan is kapnak támogatást.

Szerintük a magyar civil szervezeteknek „hatalmas összegek állnak rendelkezésükre a magyar kormány határon túli programjai révén”, és úgy vélik, ez súlyosan diszkriminálja a helyi románságot, ezért követelik, a megyei tanács sürgősen hajtson végre költségvetés-kiigazítást, hogy biztosíthasson résztámogatást a román civilek projektjeihez,

beleértve a centenáriumi rendezvényeket. Henning László, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke kifejtette, az idei büdzsé gyakorlatilag az öt évvel ezelőtti szinten van, ám a költségeik, a bérek megnövekedtek, így még a fizetésekre sem elég a pénzük.

Ez nem rosszindulat, hanem pénzhiány. Ha kapunk költségvetés-kiegészítést, a civileknek is segítünk

– mondta az alelnök. Hozzátette, a centenáriumi rendezvényekre alapot különítettek el, több saját rendezvényt beütemeztek.

{A}

„Mi elsősorban Bukaresttől várunk támogatást, ám nem kapunk. A magyar finanszírozás kisegít, ám ezért csak támadnak, feljelentenek. Az orvoslakások építését a román állam kellett volna finanszírozza, ám a magyar kormány tette meg” – szögezte le Tamás Sándor, arra utalva, hogy ezért is feljelentették őket a számvevőszéken, ám a kivizsgálás azt igazolta, hogy törvényesen jártak el.

Antal Árpád polgármester felidézte, amikor a mozi épületét kérték az államtól, a magyarellenes román szervezetek azzal vádolták, hogy üldözik a mozit működtető román üzletembert, ám amikor az épület egy részét az ígéretükhöz híven átadták a román színháznak,

nem kértek bocsánatot.