„Utánpótlás-nevelés”, tehetséggondozás a robotikában és programozásban is

Molnár Rajmond 2018. március 29., 09:04

Robotok segítségével tanulhatnak programozást három csíkszeredai általános iskola tanulói. Az eddig csak középiskolákban működő programot kísérleti jelleggel vezetik be opcionálisan az idei tanév hátralevő részében a József Attila, a Petőfi Sándor, valamint a Nagy Imre általános iskolákban.

Opcionális tantárgyként ismerkedhetnek a tanulók a robotikával, a programozással. Archív Fotó: Kristó Róbert

A jövő mérnökeinek, informatikusainak képzéséhez járul hozzá a debreceni kezdeményezésű Székelyföldi Lego Robot Mentoring Program, amelynek 2012 novembere óta részesei a Hargita megyei középiskolás diákok. 2012 őszén 25 darab programozható robotot vett át a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány Csíkszeredában a National Instruments debreceni vállalatának képviselőitől.

Az eszközök a programozás élményszerű elsajátítását segítik elő.

{A}

A kezdeményezés célja, hogy minél több fiatal megtanulhassa a grafikus programozási nyelvet, az algoritmikus gondolkodásmódot, ami hozzájárul egy színvonalasabb informatikus- és mérnökképzés alapjaihoz. A kezdeményezést a Hargita megyei városok neves középiskoláira terjesztették ki, Csíkszeredában például a Márton Áron Főgimnáziumra – ezt sajtótájékoztatón ismertette szerdán Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a program védnöke.

„Az utánpótlás-nevelés és tehetséggondozás jelenti minden szakterület hosszú távú fennmaradásának zálogát. Mivel diákjaink csak a középiskolában kezdenek ismerkedni a robotikával és programozással, szemben más országok tanulóival, akik elemi iskolában már elsajátítják a programozás alapjait, két év alatt kell megtanulniuk mindazt, amire nyugati társaiknak hét év áll rendelkezésükre. A középiskolák után a mentoring programot kiterjesztjük az általános iskolákra, bevonva a tehetséges 5-8. osztályos tanulókat is. Az éppen zajló tanév második félévében így kísérleti jelleggel elindítjuk a programot három csíkszeredai általános iskolában: a József Attila Általános Iskolában, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, valamint a Nagy Imre Általános Iskolában” – fogalmazott Tánczos Barna.

Hozzátette, az említett iskolák informatikatanárai már részt vettek egy képzésen Debrecenben, ahol a robotokkal, az eszközök programozásának módjával találkozhattak. A csíkszeredai tanintézetekben az elkövetkezendőkben opcionális tantárgyként ismerkedhetnek a tanulók a robotikával, a programozással. Amennyiben a projekt sikeres lesz, tervben van, hogy további általános iskolákra is kiterjesszék a kezdeményezést – mondta a szenátor.