Csak 2019-ben kezdhetik el a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomás teljes felújítását

Kovács Attila 2018. március 26., 10:48

Idén és jövőben még ki kell bírni, hogy utána jobb legyen – ezt az üzenetet lehetne megfogalmazni a csíkszeredai távolsági autóbusz-állomáson megforduló utasok és gépkocsivezetők számára. Az alapoktól történő korszerűsítés leghamarabb 2019 második felében kezdődhet el.

Csíkszereda városvezetése 2011-ben vásárolta meg az autóbusz-állomást Fotó: Gecse Noémi

Nemcsak a megyeszékhely utcáinak állapotát, hanem a távolsági autóbusz-állomás burkolatát is alaposan tönkretette a csapadékos téli időjárás – ez ráadásul nem is aszfalt, hanem évtizedekkel ezelőtt készült, régóta málló beton, amelyre időnként tört követ vagy felmart aszfaltot terítenek el.

{A}

Veres Sz. János, a létesítményt működtető, helyi önkormányzati tulajdonú Csíki Trans Kft. igazgatója szerint

olyan a mostani állapot, mint bombázás után – ahogy a város utcáin is – addig amíg véglegesen el olvad a hó, szélmalomharc minden beavatkozás.

Több éve tartanak a nehezen elviselhető állapotok a buszállomáson. Egyszer minden jóra fordul Fotó: Gecse Noémi

„A havat elnyomják, a hóeke átfut rajta, mert meg van fagyva, de nem sokkal utána ki van gödrösödve.

Ahogy annyira enyhül az idő, természetesen ismét le fogjuk takarítani a burkolatot a beton szintjéig, és tört kővel, vagy más módon javítjuk. A városi utasszállítást végző autóbuszaink is innen indulnak, ezért is fontos az akadálymentes közlekedés biztosítása

– ismertette.

Fotó: Gecse Noémi

Előkészületben a pályázat

Ez egyébként az egyetlen mód a járhatóság biztosítására. Az igazgató emlékeztetett, nagyobb munkálatot nem lehet most végezni, mert minden ilyen beavatkozásnak van egy jótállási határideje – ezt az önkormányzat sem tudná elvégeztetni, mert ha a jótállási időn belül nekifognak a buszállomás teljes felújításának, akkor ezt számon kérik. Márpedig a teljes felújításhoz, újjáépítéshez szükséges európai uniós támogatást igénylő pályázat előkészületben van, ennek benyújtása ősz folyamán várható, és elbírálása után

jó esetben 2019 második felében kezdődhetnek el a fejlesztések, amelyeknek csak egy része az állomás korszerűsítése.

Fotó: Gecse Noémi

Lemondtak a felújításról

A tervezett fejlesztések miatt egyébként a város tavaly lemondott arról a felújításról, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát 2016 tavaszán fogadta el az önkormányzati képviselő-testület.

A tanulmány teljes átalakítást feltételezett, új parkolók és fedett peronok kialakításával, padok elhelyezésével, megújuló közvilágítással. Az elképzelés szerint 22 buszparkolót, 5 taximegálló-helyet, 8 férőhelyes ügyfélparkolót, illetve 18 férőhelyes személyzeti parkolót alakítottak volna ki, a munkálatok becsült értéke 2,6 millió lej volt.

„Nem mindegy, hogy volt egy ilyen összegre becsült beavatkozási terv ezelőtt két évvel, vagy egy 2,5-3 millió euró értékű támogatási lehetőség a fejlesztésre.

Fotó: Gecse Noémi

Türelemmel kell legyenek a gépkocsivezetők is, megértem őket, hogy bukdácsolnak, de ki kell várni ezt az időt

– részletezte Veres. Korábban, 2011-ben is készült egy megvalósíthatósági tanulmány a felújításra, az ott meghatározott 2,3 millió lejes összeget az akkori önkormányzati képviselő-testület túlzottnak találta, és a tanulmányt nem fogadták el.

Fotó: Gecse Noémi

Hét éve a város tulajdonában
Csíkszereda városvezetése 2011-ben vásárolta meg az autóbusz-állomást, a vételárba a megyei önkormányzat is belepótolt. A területért és az épületért Csíkszereda önkormányzata egy városközponti beépítetlen telket, illetve 777 500 euró értékkülönbözetet adott akkor a tulajdonosnak, amit két részletben fizettek ki.