Húsz éve működik az alternatív oktatási forma Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. március 25., 19:04

A gyerekek szükségleteire alapozó első háromszéki alternatív – step by step – osztály húsz esztendővel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában jött létre.

Fotó: Albert Levente

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében szombaton nemcsak a jelenlegi öt évfolyam diákjai gyűltek össze, hanem az egykori tanulók, tanítók, szülők, a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi step by step osztályok képviselői, és a helyi Mihai Viteazul főgimnázium oktatói is együtt ünnepeltek.

{A}

Az alternatív oktatási forma sepsiszentgyörgyi meghonosítója, Balázs Réka tanítónő elmondta, a gyermekek szükségleteire alapozó, lépésről lépésre oktatás az Amerikai Egyesült Államokban jött létre, ma már 26 országban alkalmazzák. Kovászna megyében az 1997–1998-as tanévben honosították meg,

jelenleg országszerte 35 megyében 638 osztály működik, több mint 12 ezer tanulóval.

Fotó: Albert Levente

Fekécs Károly, a Váradi József Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében rámutatott, nem volt könnyű az elmúlt húsz év, az oktatási forma híveinek sokszor kellett harcolniuk a tanfelügyelősséggel, a polgármesteri hivatallal, vagy éppen a tanintézet vezetőivel. Kocsis Annamária, az általános oktatásért felelő Kovászna megyei tanfelügyelő arról beszélt, hogy az iskola vagy gyerek-, vagy tantervközpontú. A step by step a gyerek személyiségének kibontakozását segíti, küldetése egy olyan pedagógiai szellemiség kiterjesztése, amely a különböző életkorok sajátos szükségleteire alapoz, nem a tanító szabja meg, milyen legyen a diák, hanem erősíti a tanulási kedvét, az osztályközösséget.

Fotó: Albert Levente

Ezekben az osztályokban őszinte, elfogadó légkört alakítanak ki, felkészítik a gyereket arra, hogy a demokratikus társadalom aktív tagja legyen, gyakorolja a személyes döntéshozást, és annak elfogadását

– fogalmazta meg a tanfelügyelő. A rendezvény során egykori diákok, tanítók vallottak arról, mit jelent számukra ez az oktatási forma, majd az ünnepség a jelenlegi és egykori diákok előadásával zárult.