Segítenek, hogy ne legyen érvénytelen a gyergyóiak szavazata

Gergely Imre 2018. március 25., 17:30

A magyarországi Nemzeti Választási Iroda elkezdte a szavazólapokat tartalmazó levelek postázását. A cél az, hogy minél kevesebb szavazat legyen érvénytelen, ehhez nyújtanak segítséget Gyergyószentmiklóson az MPP munkatársai.

Az iroda hétköznaponként 9 és 16 óra között, szerdánként hosszabbított munkaprogrammal, 9 és 19 óra között várja a választásra jogosult magyar állampolgárokat.

Semmilyen módon nem próbálják a szavazókat befolyásolni, mindenkinek személyes joga eldönteni, hogy kire adja a voksát – jelentette ki az MPP sajtótájékoztatóján Czink Attila, a helyi szervezet vezetője. Fontosnak tartják azonban, hogy ezek a szavazatok érvényesek legyenek. Négy éve ugyanis jelentős volt az érvénytelen szavazatok aránya. Ez többnyire azért történt, mert a szavazók rosszul töltötték ki a borítékban talált azonosító nyilatkozat-űrlapot.

A választók ugyanis a címükre érkező borítékban találják a szavazólapot és mellette az azonosító nyilatkozat-űrlapot. Ezt a szavazó a személyes adataival kell kitöltse. Nagyon figyelmesen kell megtenni, azért, hogy érvényes legyen a voks. Pontosan úgy kell szerepelnie az adatoknak, ahogy az a Lakcímet Igazoló Hatósági Igazolványon, vagyis ismertebb nevén a lakcímkártyán szerepel.

Például fontos tudnivaló, hogy az anyja nevénél is annak lánykori nevét kell beírni. Akinek esetleg nincs meg a lakcímkártyája, az a további azonosító okiratok alapján is kitöltheti (honosítási okirat, útlevél). Elég azonban az egyik alapján kitölteni.

Nem ajánlják, hogy a levélszavazatokat postán küldjék el a voksolók a Nemzeti Választási Irodának, mert nincs arra garancia, hogy a Román Posta időben kézbesíti azokat.

Az MPP vállalja, hogy hozzájuk bevitt borítékokat eljuttatja a csíkszeredai konzulátusra. Felhívják arra is a figyelmet, hogy aki nem a lakcímére, hanem a konzulátusra kérte a regisztráláskor a borítékot, az csak onnan veheti fel, személyesen.