Egy órára elsötétül szombat este Csíkszereda és Gyergyószentmiklós

Székelyhon 2018. március 23., 12:05

Csíkszereda és Gyergyószentmiklós idén is csatlakozik a Föld Órája kezdeményezéshez.

Egy órányi sötétség. Idén is programokkal várja az érdeklődőket az Ifitéka. Archív Fotó: Pethő Melánia

Csíkszeredában szombaton este fél kilenc és fél tíz között szünetelni fog a város központjában a közvilágítás. Egyórás villanylekapcsolással – ha csak szimbolikusan is – a csíkszeredaiak ebben az évben is megmutathatják, hogy nem közömbös számukra a környezetük, fontosnak tartják annak védelmét.

{A}

A Föld Órája (Earth Hour) 2007-ben indult hódító útjára Sydneyben, egy évvel később az esemény már globális fenntarthatósági mozgalommá vált, több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével. Románia 2009-ben csatlakozott a Természetvédelmi Világalap (WWF – World Wide Fund for Nature) nemzetközi akciójához, melynek célja a globális éghajlatváltozásra való figyelemfelhívás, valamint az energiatakarékosságra való buzdítás.

Egy órára elsötétül Gyergyószentmiklós is

Akárcsak az elmúlt években, Gyergyószentmiklóson idén is megszervezi a Föld órája elnevezésű nemzetközi eseményt az Ifitéka. Arra kérik a lakókat és a vállalkozásokat, hogy szombaton este fél kilenc és fél tíz között kapcsolják le/ki a nem létfontosságú elektromos berendezéseiket, hogy ezzel energiát spóroljanak meg, valamint felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. A rendezvény gyertyás felvonulással veszi kezdetét. A felvonulók 8 óra 20 perckor indulnak a Szent Miklós-szobortól, és a művelődési házig menetelnek, ahol különböző programokkal várják őket és minden érdeklődőt a szervezők.