Áprilistól átveszi a székelyudvarhelyi vízműhálózatot a Harvíz

Széchely István 2018. március 22., 21:58

Április elsejétől már az új vízszolgáltató számláz a székelyudvarhelyi fogyasztóknak, kissé drágul a víz köbméterenkénti ára, de cserébe átfogó fejlesztéseket ígérnek. Székelyudvarhely csatlakozott a Harvíz Rt.-t működtető közösségi fejlesztési társuláshoz.

Az átállás részleteiről és fejlesztési tervekről számoltak be a regionális szolgáltató képviselői Fotó: Barabás Ákos

Búcsút mondott Székelyudvarhely a debreceni székhelyű Aqua Nova Hargita Kft.-nek, és visszavette a víz-, illetve szennyvízszolgáltatás jogát a külsős cégtől: a város csatlakozott a Harvíz Rt.-t fenntartó Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesülethez.

{A}

A korábbi vízszolgáltatótól való megválás nem egy önkényes lépés volt a városvezetés részéről, hanem egy 2016-os törvénymódosítás miatt vált szükségessé, amely arról rendelkezik, hogy a közszolgáltatásokat nem lehet a város által bejegyzett cégeken keresztül alvállalkozóktól igénybe venni

– mondta Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere csütörtökön, az átadási szerződés megkötése előtt tartott sajtótájékoztatón, egyszersmind megköszönve az Aqua Nova Hargita Kft. eddigi tízéves tevékenységét.

Fotó: Barabás Ákos

A regionális szolgáltatót működtető fejlesztési társuláshoz való csatlakozás előnyeivel kapcsolatban hangsúlyozta, a fő cél a fejlesztési összegek lehívása, hogy ezek ne a lakosságot terheljék. Ezzel kapcsolatban összehasonlításként az is elhangzott, hogy

miközben Székelyudvarhelyen a vízműhálózatnak mindössze három százaléka van felújítva, Csíkszeredában éppen fordított ez az arány: ott mindössze három százaléka nem volt modernizálva.

A szolgáltatóváltás miatt egyébként nem szűnnek meg munkahelyek, a Harvíz Rt. átveszi az Aqua Nova Kft. alkalmazottait.

Fotó: Barabás Ákos

Nem betolakodók

„Azért jöttünk, mert hívtak, nem holmi betolakodók vagyunk” – jelentette ki Ráduly Róbert Kálmán, a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület elnöke a regionális vízszolgáltatás udvarhelyszéki kiterjesztésével kapcsolatban. Elmondta, aki az elmúlt években nyitott szemmel járt, láthatta, hogy

a településvezetések többsége maga próbálja megoldani a víz- és szennyvízszolgáltatást.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a helyes út. Örömét fejezte ki, amiért tizenkét év késéssel ugyan, de Székelyudvarhelyen is hasonlóan gondolkodó tárgyalópartnerre talált 2016-ban Gálfi Árpád személyében.

Fotó: Barabás Ákos

A Harvíz Rt. azért hatékony, mert nem egy politikai projekt, hanem kizárólag gazdasági alapokon működő társaság, amelybe egyenrangú félként lép be Székelyudvarhely

– hangsúlyozta Ráduly. Hozzátette, hogy ezáltal Zetelakától Boldogfalváig megerősítik a cég szolgáltatói körét, de még a kissé távolabb fekvő Parajdon is szolgáltatnának. Április elsejétől már a Harvíz Rt. fog számlázni a székelyudvarhelyi lakosságnak, de az átállásnak a fogyasztók szempontjából észrevétlenül kellene megtörténnie – mondta az egyesület elnöke.

Fejlesztési tervek

A társuláshoz való csatlakozás által

lehetőség nyílik arra, hogy egy 15–20 millió euró értékű beruházást végezzenek el Székelyudvarhelyen, ami a hálózatfelújításon túl a derítőállomás további modernizálását is magában foglalná

– mondta el Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Bukarestben és Marosvásárhelyen tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy ne a Nagy-Küküllőből táplálják a székelyudvarhelyi vízműrendszert, hanem – a csíki térséghez hasonlóan – egy vízgyűjtő tóból, ami ez esetben a zeteváraljai víztározó lenne.

Fotó: Barabás Ákos

A viszonylag gyors, április elsejei átállás is az európai uniós pénzalapokból történő fejlesztés miatt vált szükségessé, ugyanis

mihamarabb szeretnének képet kapni a székelyudvarhelyi csatornahálózat állapotáról és a cserélésre szoruló vízvezetékről, hogy a jóváhagyások megszerzését követően még év vége előtt meghirdethessék a közbeszerzési eljárást.

Szerencsés esetben már jövő nyáron nekifoghatnak a fejlesztéseknek, amelyek előreláthatóan három-négy évig tartanak majd – magyarázta a Harvíz Rt. vezérigazgatója. A szolgáltatás árképzésével kapcsolatban elmondta, a Harvíz mindenhol egységes díjszabást alkalmaz, amely az alapköltségekből, valamint egy 5 százalékos profit hozzáadásából áll össze.

Új munkapontvezető

A sajtótájékoztatón bemutatták a vízszolgáltató vállalat székelyudvarhelyi munkapontjának vezetőjét is. Izsák Attila Levente rövid beszédében elmondta, elsődleges feladatának tartja, hogy Székelyudvarhely lakosságának zökkenőmentesen hozzájusson a tiszta ivóvízhez, a csatornavíz elfolyjon, és ha valahol meghibásodás történik, akkor az a leghatékonyabban és a lehető leghamarabb kijavítsák.

Aláírták a szerződést. Egyenrangú partnerként lépett be Székelyudvarhely a regionális társulásba Fotó: Barabás Ákos

Drágul a víz, új szerződést kötnek

A sajtóeseményen újságírói kérdésre elhangzott, az átállást követően kissé megdrágul a víz köbméterenkénti ára Székelyudvarhelyen,

a jelenlegi 6,61 lejes ár helyett 6,71 lejt fognak majd fizetni a fogyasztók. Kiderült továbbá az is, hogy az új szolgálató minden fogyasztóval új szerződést köt. Ez mintegy 4500–4600 új megállapodást jelent.

Fotó: Barabás Ákos

Arról még nem döntöttek, hogy ezt miként – a cég székhelyén, a lakástulajdonosi társulásoknál, vagy a vízórák leolvasásakor – bonyolítják le.

A sajtótájékoztató a víz- és szennyvízszolgáltatás átadására vonatkozó szerződés aláírásával zárult.

Az új szolgáltatóról
A Harvíz Rt.-t 2008-ban alapították, 2009-ben kezdte meg tevékenységét Csíkszeredában, jelenleg mintegy 220 alkalmazottja van. A regionális szolgáltató a megyeközpont mellett jelenleg további 24 településen biztosítja a víz- és szennyvízszolgáltatást Csíkszeredától Székelyudvarhelyig. Ez a hálózat bővül Székelyudvarhellyel, Bögözzel, Felsőboldogfalvával és Parajddal.

Fotó: Barabás Ákos