Késésben a csíkszeredai hőszigetelésekhez szükséges kormánytámogatás

Kovács Attila 2018. március 23., 08:51

Nem lehet tudni, hogy idén megkapják-e a finanszírozást azok a tömbházak, amelyek külső szigetelése érdekében kormánytámogatásért pályázott Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. Két helyszínen biztosan dolgoznak, de azokra már korábban megvolt a pénz.

A Hargita utca 11. számú tömbházban néhány éve tűz pusztított. Most megújul az épület Fotó: Pinti Attila

Tavaly elmaradt a kormány által támogatott tömbház-hőszigetelési program folytatása, az erre pályázó csíkszeredai tömbházak hiába vártak a pénzre és a munkálatok elkezdésére. Idén sem változott még a helyzet, kérdésünkre Szőke Domokos alpolgármester arról tájékoztatott, hogy várják a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium visszajelzését a támogatásokkal kapcsolatban. Ezért azt sem lehet tudni, hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok.

A pályázók más úton nem remélhetnek támogatást,

mivel az európai uniós támogatást élvező hőszigetelési program feltételeinek nem felelnek meg – ez nem támogatja külön lépcsőházak, illetve négyemeletesnél alacsonyabb társasházak külső felújítását.

{A}

A legtöbb esetben a félig hőszigetelt tömbházak külső homlokzatának egységesítését jelentenék a munkálatok, ilyen helyzetben vannak a Mihail Sadoveanu utca 33/D, a Kőrösi Csoma Sándor utca 3/A, a Tető utca 9/B és 20/A, a Nagy István festő utca 6/B, a Temesvári sugárút 53/A, a Brassói út 9/A/B számú tömbházak. A Kossuth Lajos utca 37., és a Mihail Sadoveanu utca 34. szám alatti kétemeletes társasházakban, valamint a Nicolae Bălcescu utca 7. számú tömbházban lakók is erre a támogatásra várnak.

A polgármesteri hivatal a szükséges megvalósíthatósági tanulmányokat elkészíttette, a folytatás a támogatástól függ. A már ismert társfinanszírozási rendszer szerint a kormány a költségek 50 százalékát állja, 30 százalékot a polgármesteri hivatal biztosít, 20 százalék pedig a lakók része.

Két munkálat kezdődik

A Hargita utca 11. és a Brassói út 6. számú kisebb társasházak hőszigetelését szintén a kormányprogram biztosította támogatás felhasználásával végzik el ebben az évben, a kivitelezési szerződést aláírták – tájékoztatott az alpolgármester. Elkésett munkálatokról van szó, 2015-ben kellett volna kezdeni, de a versenytárgyalás győztese, egy bukaresti cég visszalépett. Ezután a közbeszerzési eljárást megismételték, de nem volt jelentkező, később pedig a kiviteli tervek aktualizálására volt szükség. Szőke Domokos szerint amint az időjárás lehetővé teszi, kiadják a munkakezdési utasítást.