Meglepte Tamás Sándort a fogyasztóvédők köszönőlevele

Bíró Blanka 2018. március 22., 19:37

Hivatalos köszönőlevelet kapott Tamás Sándor a romániai fogyasztóvédők országos egyesületétől. A Kovászna megyei önkormányzat vezetőjét bevallása szerint meglepte a küldemény, és nem is érti, mire gondoltak a fogyasztóvédők az ő esetében.

Archív Fotó: Kocsis B. János

Március 15-e a Fogyasztóvédelem Világnapja is, ebből az alkalomból kapott köszönőlevelet Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, amiben méltatják a támogatását és az aktív közreműködését.

Nagyon meglepett a levél, nem értem, mire gondolnak az én esetemben

– szögezte le Tamás Sándor. Mint ismeretes,

többéves ellentét feszül a Kovászna megyei tanács elnöke és Mircea Diacon háromszéki fogyasztóvédelmi főfelügyelő között.

Tamás Sándor nem mulaszt el egy alkalmat sem, hogy felhívja a figyelmet a köztisztviselő sorozatos túlkapásaira, magyarellenességére. Tavaly a székelyudvarhelyi miccses botrány kapcsán a Ku Klux Klan tevékenységével állította őt párhuzamba, azt mondta:

a fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán: állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot.

A nyilatkozat miatt Diacon feljelentést tett, végül az ügyészség úgy döntött, nem emel vádat. Március elején a háromszéki parlamenti képviselők levélben fordultak Románia miniszterelnökéhez, azt kérve, hogy vizsgálják ki Mircea Diacon túlkapásait, mert „a magyar közösség tagjai ellen irányuló fenyegető és megfélemlítő intézkedései már rég elérték a lakosság ingerküszöbét”. Többek között azt is nehezményezik, hogy a fogyasztóvédelmi vetélkedő megyei szakaszát mindig március 15-én szervezi, ezzel hátrányos helyzetbe hozva az ünneplő magyar diákokat, holott Hargita és Maros megyében ezt egy nappal előtte vagy utána bonyolítják le.