A honvédsírok és a szabadságharcban elesettek emlékműveinek restaurálásán dolgoznak Háromszéken

Bíró Blanka 2018. március 22., 18:33

Minden háromszéki településen vannak honvédsírok, ám egyre nehezebb ezek felkutatása, hiszen a fiatal pedagógusok, lelkészek már nem minden esetben ismerik, tartják számon ezeket az emlékhelyeket.

Fotó: MERT Egyesület

Az egyesületet öt évvel ezelőtt a Magyar Polgári Párt fiatal tagjai alapították,

legfontosabb célkitűzésük éppen a honvédsírok, az 1848-49-es és a világháborús emlékművek megmentése.

{A}

Az elmúlt öt évben huszonöt honvédsírt újítottak fel, előfordult, hogy ezeket kétméteres bozót mögött találták meg, vagy a temető szemétdombja mellett.

Fotó: MERT Egyesület

A sírokat minden esetben megtakarítják, a több mint 150 éves, homokkőről lekopott feliratokat újraírják, szegélykövet és fehér kavicsot tesznek a sírra.

Ez utóbbi megoldást azért választották, mert a helyi közösségek a felújítást követően sem mindig gondozzák a sírokat.

Fotó: MERT Egyesület

Vannak negatív és pozitív példák is. Szotyorban például odafigyelnek, gondozzák az emlékhelyeket, az ünnepeken megkoszorúzzák, de olyan települések is vannak, ahol úgy hagyják, ahogy kapják

– részletezte Nagy Gábor. Hozzátette, Kisgyörgy Zoltán és Demeter Lajos helytörténészek segítik a munkájukat, például a lekopott feliratok pontos helyreállításában.

Fotó: MERT Egyesület

Háromszéken 168 darab hármas emlékmű van, a kopjafától az összetett emlékműig, ezekre általában az 1848-49-es hősök mellé, a két világháborúban elesettek neve is felkerült.

Fotó: MERT Egyesület

Pénzes Lóránt a Székely Mikó Kollégium tanára a diákjaival az elmúlt években pontosan feltérképezte ezeket,

a MERT egyesület Kovászna Megye Tanácsának támogatásával 30 emlékmű restaurálási állapotfelmérését végeztette el, ezekkel fognak dolgozni a következő években.

Fotó: MERT Egyesület

Tavaly pályázati támogatásból az albisi, a székelypetőfalvi és a kézdiszentkereszti emlékműveket restaurálták, idén az illyefalvi következik. Az egyesület benne van a Kovászna megyei centenáriumi bizottságban, abban bíztak, hogy az állapotfelmérések befejezésére kapnak pénzt a román kormánytól, ám a bizottság legutóbbi ülésén arról tájékoztatták őket, hogy szinte semmire nincs kormányfinanszírozás.

Fotó: MERT Egyesület

Fotó: MERT Egyesület

Fotó: MERT Egyesület