Továbbra is bízik Dragneáék ígéretében a magyar diplomácia

Szucher Ervin 2018. március 22., 17:32

Nem az üzengetés, hanem a párbeszéd híve – jellemezte munkamódszerét Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter. A budapesti diplomata csütörtökön Marosvásárhelyen a magyar–román kapcsolatok és a római katolikus iskola ügye kapcsán fejtette ki nézőpontját.

Fotó: Haáz Vince

Mint mondta, ő és kormánya továbbra is bízik a román kormánykoalíció vezetőiben, Liviu Dragneában és Călin Popescu-Tăriceanuban, valamint Teodor Meleşcanu külügyminiszterben, akiket komoly, szavatartó embereknek ismert meg. Mindezt annak fényében, hogy

a két ország közti kapcsolatot egy ideje a kölcsönös tisztelet és a közeledés jellemzi.

„Ha a politikai szándék megvan, a jogi kérdéseket meg lehet oldani” – vélekedett a magyar külügy vezetője, utalva Liviu Dragnea Orbán Viktornak tett ígéretére, miszerint a balliberális koalíció készen áll megoldani a vásárhelyi felekezeti iskola helyzetét.

Mint ismert, a tanintézmény helyzetének rendezéséhez a magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően, tavaly szeptemberben ígért politikai támogatást Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke. A jogszabályt a parlament megszavazta, azonban hétfőn az Alkotmánybíróság érvénytelenítette.

A párbeszéd eredményessége és a kapcsolatok javulása Szijjártó meglátásában akár a gazdaságfejlesztési program életbe ültetése, a Budapestet Kolozsvárral összekötő gyorsvasút terve vagy az újabb két határátkelő-állomás kilátásba helyezett megnyitása által is lemérhető.

A külgazdasági és külügyi tárca vezetője örömének adott hangot, hogy

a gazdaságélénkítési programban elkezdődtek a kifizetések,

és április végéig mind az 501 maros-mezőségi nyertes megkaphatja a pályázott összeget.

A gyorsvasút építése kapcsán Szijjártó elmondta, a kabinet az idei költségvetésből egymilliárd forintot utalt ki a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A két ország közötti átkelőket illetően az eddigi tizenegy állandó mellett működő tíz kisléptékű ideiglenes határátlépő közül év végéig további kettőt állandó nyitva tartásúvá alakítanak. Április 8-án, a magyarországi választások napján, rendkívüli módon valamennyi átkelőt megnyitnak.

{A}

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a kétoldalú viszony kiengesztelése és javulása ad-e okot arra, hogy hosszas szünet után a két ország ismét közös kormányülést szervezzen, Szijjártó Péter két feltételt jelölt meg. Az első, hogy a Fidesz-KDNP megnyerje az április 8-ai országgyűlési választásokat, a második, hogy minél több konkrétum kerüljön napirendre.

A jegyzőkönyv és a fotó kedvéért nem érdemes közös kormányülést tartani, annál drágább mindenkinek a szabadideje. Kormányunknak az a célja, hogy a két ország között minél jobb kapcsolat legyen, mert ez az erdélyi magyar közösséget is szolgálja. Ennek egyik lehetséges módja: a kormányközi csúcstalálkozók

– szögezte le a magyar diplomácia vezetője.