Kézdivásárhelyen még mindig küzdenek a varjakkal, Sepsiszentgyörgyön már megoldották ezt a problémát

Bíró Blanka 2018. március 22., 16:40

Nem jártak sikerrel a varjúriasztással Kézdivásárhelyen, Bár tavaly a sas hangját és fegyverropogást utánzó műszert vásárolt a kézdivásárhelyi önkormányzat, hogy megszabaduljanak a városlakók életét megkeserítő varjúseregektől, a madarak megszokták ezek hangját.

Sok bosszúságot okoznak a varjak. Elűznék őket. Archív Fotó: Haáz Vince

Most azzal próbálkoznak, hogy más frekvenciára állítják a berendezést, abban bízva, hogy ilyen módon sikerül elűzni a madarakat.

Sepsiszentgyörgyön ugyanakkor sikerrel jártak, már évekkel ezelőtt megszabadították a várost a hatalmas varjúpopulációtól.

Kelemen László a Rara Avis egyesület vezetője koordinálja a munkát, lapunknak elmondta, már öt éve készített egy tanulmányt, akkor még több mint húszezer vetési varjú éjszakázott a belvárosi Erzsébet park fáin, rikácsoltak, szemeteltek. Napközben élelem után kutatva kirepültek a városszéli mezőkre, de érkezésük és távozásuk, alkonyatkor és hajnalban hatalmas ricsajjal járt. A park sétányait, a padokat elborította a madárürülék. Akkor dolgozták ki a módszert, amit azóta is sikerrel alkalmaznak, rájöttek ugyanis, hogy

a rendkívüli intelligens varjak gyorsan megszokják a zavaró hang- és fényriasztásokat, ha kiderül, hogy ezek számukra nem jelentenek veszélyt. Azonban ha ezt ember jelenlétéhez kapcsolják, elmenekülnek.

Ezt kihasználva az egyesület tagjai az év minden napján, hétvégeken is riogatják a varjakat, a tevékenységet fél évig önkéntesen végzik, fél évig napszámosként fizetik őket az önkormányzat támogatásával. Kelemen László elmondta,

évekkel ezelőtt még csúfolták őket a járókelők, ám mára megértették, hogy eredményes munkát végeznek, így bátorítják őket. Sepsiszentgyörgyön a parkban már csak elvétve bukkannak fel a varjak, sőt a lakónegyedekből is sikerült kiűzni a rajokat.

Kelemen László elmondta, a vetési varjú költöző madár, Oroszországból, Ukrajnából érkeznek mert nálunk enyhébb a tél, ám mivel invazív faj, fennáll a veszélye, hogy egy részük már nem megy vissza, itt rak fészket, és akkor sokkal nehezebb elüldözni. Egyébként az EU-s törvények is védik, a költés idején nem lehet zaklatni a varjakat.