A magából kifordult világ látomásszerű lenyomatai – Szepessy Béla kiállítása Marosvásárhelyen

Antal Erika 2018. március 22., 16:32

Új tárlat várja hétfőtől a marosvásárhelyi látogatókat a Kultúrpalota földszinti kiállítótermében, az Art Nouveau Galériában, ahol Szepessy Béla magyarországi alkotóművész mutatkozik be egyéni kiállításával.

Archív Fotó: Mihály Csaba

Szepessy Béla a nyíregyházi egyetem tanára, sokoldalú képzőművész, aki szeret kísérletezni, és aki Európa-szerte elismert alkotó. Leginkább az egyedi stílusú, sajátos hangulatú és kivitelezésű grafikáival hívta fel a figyelmet.

Hétfő este 6 órától nyílik meg egyéni tárlata, ahol több alkotói időszakát is bemutató műveit sorakoztatja fel. A vendégművészt és annak alkotásait Nagy Miklós Kund méltatja, aki lapunknak elöljáróban elmondta, bár egyéni tárlattal első alkalommal jelentkezik Marosvásárhelyen, csoportos kiállításokon már részt vett egy-egy művel, illetve sorozattal. Sokszor járt már Erdélyben, ahol a képzőművészeti táborok egyik rendszeres résztvevője, és ahová a diákjait is több alkalommal elhozta már.

A szárhegyi művésztáborokban alkottak együtt, illetve Szepessy a legutóbb a nyárádszeredai, illetve a borospataki alkotótáborokban volt jelen. Magyarországon nagy népszerűségnek örvend művészete, de a határokon túl, több országban is ismerik és elismerik alkotásait, számos díj birtokosa, több száz tanítvány mestere.

A művész a tradicionális technikákat gyakran a modern, digitális eljárásokkal ötvözi. Olyan képi látásmódok fedezhetők fel munkájában, amelyek visszaröpítenek a művészettörténet korai korszakaiba, a könyvnyomtatás hőskorába, amikor egy-egy metszet nemcsak művészi üzenetet hordozott, hanem kulcsfontosságú információkat is közölt. Szepessy grafikáin ugyanakkor jelen vannak annak a magából kifordult világnak a látomásszerű lenyomatai, amelyek a reklámok képi anyagának sebhelyeit hordozzák

– méltatta egy korábbi kiállítás megnyitóján, Székelyudvarhelyen a művészt Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész.

A kiállítás hétköznaponként hétfő kivételével délelőtt 10 és délután 4 óra között látogatható. A belépés ingyenes.