Egy húsvét előtti program, ami több mint ezer embert érdekel

Pethő Melánia 2018. március 21., 22:32

Huszonhetedik alkalommal tart tojásíró foglalkozásokat Gyergyószentmiklóson az Ethnographia Gyergyoiensis Alapítvány és a Gránátalma Egyesület. A nagyhéten zajló programra már több mint 1100-an jelentkeztek.

Népszerű tevékenység. Az idei programra már több mint 1100-an jelentkeztek. Archív Fotó: Pethő Melánia

„Nagy örömünk, hogy nem csak Gyergyószék, de egész Hargita megye szinten mozgalommá nőtte ki magát a húsvéti tojásírás.

Gyergyószentmiklóson máig már több mint 1100-an jelentkeztek

– közölte szerdán Kisné Portik Irén néprajzkutató. A gyergyószentmiklósi, húsvétra hangoló foglalkozások elindítójaként örömét fejezte ki arra vonatkozóan is, hogy egyre több helyen szerveznek tojásíró programokat, több ilyet a mára már oktatóvá vált egykori tanítványok vezetnek.

Nagy megnyugvás számomra, hogy nagyon sok jó kezű, hiteles tojást író tanítvány most már önállóan kis csoportokat szervez, hogy továbbadhassa az ősi tudást

– mondta a néprajzkutató. Hozzátette: „Hála Istennek, igény van arra, hogy a húsvéti asztalon ott legyen a hímes tojás. Bárcsak arra is igény lenne, hogy a lányok, asszonyok minél több locsolót fogadjanak, és az öntözők hagyományos versekkel érkezzenek.”

Gyergyószentmiklóson idén is a Népművészeti Alkotóházban tartják a foglalkozásokat, nagyhéten, hétfőtől csütörtökig naponta 9-17 óra között. Nagyobb csoportokat csak előzetes jelentkezés alapján fogadnak a szervezők, időpontot a 0745-528 674-es telefonszámon lehet egyeztetni.

Akik egyénileg szeretnének részt venni a programon, nem kell programálást kérjenek, számukra egy aszatalt folyamatosan fenntartanak a szervezők.

A foglalkozáson minden szükséges eszköz, kelék biztosítva lesz, a főtt tojást viszont a résztvevők kell vigyék.