Bennmaradásért küzd új csapatával a vásárhelyi kézilabdaedző

Horváth Bálint Ottó 2018. március 21., 19:16

A marosvásárhelyi származású Májeri Zoltán közel hét év után elhagyta a svájci US Yverdon kézilabdacsapatot, ahol valóságos sikeredzőnek számított. A 46 éves szakember viszont maradt a kantonok országában, jelenleg az élvonalbeli TV Endingent irányítja.

Májeri Zoltán nagyon nehéz feladatra vállalkozott a TV Endingennél Fotó: Tvendingen.ch

A világjáró korábbi kézilabdakapus nagyszerű időszakot töltött el volt klubjánál, az US Yverdonnál – ahol 2011 nyarától kezdődően kiváló eredményeivel történelmet írt, és később „az yverdoni kézilabda mágusának” nevezték – ugyanis az alapoktól kezdve nagyobbnál nagyobb sikereket ért el.

Az elmúlt években egyidőben készítette fel a klub férfi, illetve női csapatát is, és mindkettőt feljuttatta az élvonalbeli bajnokságba. Sőt, ha ennyi nem lett volna elég, emellett az ifjúsági együttesnél és 2016 nyarától a svájci U17-es válogatottnál is tevékenykedett.

Májeri Zoltán jelenlegi klubja, a TV Endingen (a kis település a német határ közelében található) szakmai irányítását január elejétől vette át.

Nagyon nehéz feladat hárul rá új együttesénél, amely a tízcsapatos svájci élvonalban az osztályozón a kiesés elkerüléséért küzd.

Ahogyan megkeresésünkre a marosvásárhelyi szakvezető közölte, nehéz lesz elérniük a bennmaradást, hiszen öt meghatározó játékosuk is sérült, akikre nem számíthatnak a Grasshopers Amicitia Zürich elleni, három győzelemig tartó párharcban. Az első mérkőzést idegenben játsszák vasárnap.

Májeri Zoltán rámutatott, a svájci élvonal Európában az egyik legerősebb bajnokság, elég csak arra gondolni, hogy például a januári horvátországi Európa-bajnokság gólkirálya, a cseh Ondrej Zdrahala az Otmar St. Gallen csapatánál játszik – utóbbi együttest az Endingen legyőzte a múlt.

A játékosként és edzőként elismert Májeri Zoltán gyerekkorában a Marosvásárhelyi ISK-nál kezdett el kézilabdázni. 

A Temesvári Politehnica színeiben mutatkozott be a hazai élvonalban, hogy aztán 20 éves korától kizárólag külföldön játsszon.

Játékos pályafutása során rengeteg országban és csapatnál megfordult, mint például a tunéziai Club Africane, a kuvaiti Szulibihat, a francia Mulhouse és Besancon, a macedón Tikves Kavadarci, az ukrán ZTR Zaporozsje, az izlandi Fram Reykjavik, majd a svájci Grasshopers Amicitia Zürich (utóbbi három együttessel mind bajnoki és kupagyőztes volt) és végül a dán Aarhus Handbold. Utóbbinál hagyta abba az aktív kézilabdázást és tért vissza Svájca, ahol már évek óta magas szinten edzősködik.