Megmérték a mérhetetlent: nem áll rosszul a boldogság terén a székely

Kovács Eszter 2018. március 20., 19:37

Összetett kérdés és szubjektív, hogy kit mi tesz boldoggá, az Udvarhelyi Kis- és Középvállalkozások Szövetsége mégis arra a nem kis feladatra vállalkozott, hogy tudományos kutatással keresi a választ arra, mennyire boldog a székely.

Fotó: Barabás Ákos

Sok kétkedés fogadta Györgyei-Szabó Magdolna, az UKKSZ ügyvezetőjének azon ötletét, hogy mérni kellene a székelyek boldogságindexét, vallotta be kedden, a városháza Szent István Termében tartott rendezvényen a kezdeményező.

A Szent István Teremben mutatták be a kutatómunka eredményét Fotó: Barabás Ákos

Az ötletet azonban végül nemcsak a helybéli vállalkozók, hanem a környező megyékben is felkarolták, a megvalósításban pedig a portálunkat kiadó Prima Press Kft. is partner volt.

Fotó: Barabás Ákos

Az vállalkozókat tömörítő szövetség tavalyi, 25. éves évfordulója apropóján készített tanulmány azt mutatja, hogy az udvarhelyszéki vállalkozások „egészen jól teljesítenek”, mondta el Nagy György, az UKKSz elnöke, hozzátéve, azonban a boldogságindex szélesebb körű kiterjesztését is érdemleges ötletnek tartotta.

Fotó: Barabás Ákos

Előkelő eredmény
A boldogságot nem nemzetre, nemzetiségre vagy fajra szabta az Isten, hanem magára az emberre

– fejtette ki köszöntőbeszédében Gálfi Árpád polgármester, majd hozzáfűzte az örök érvényű igazságot, hogy mindenki saját boldogságának a kovácsa.

Fotó: Barabás Ákos

Az eseményen felszólalt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, kifejtve:

amikor a közösségünk felismeri az egyéni szabadságban rejlő erőt, akkor lesznek igazán boldogok a székelyek.

Fotó: Barabás Ákos

Szőke László, a Príma Press Kft. ügyvezetője is felszólalt, arról biztosítva a hallgatóságot, hogy

a kiadó minden, „Székelyföldet felrázó” kezdeményezést és projektet támogat majd a jövőben.

Fotó: Barabás Ákos

A kutatás elkészítésére egyébként Szabó Árpád közgazdászt kérték fel a kezdeményezők, aki

az 1422 hitelesen kitöltött kérdőív alapján ki is számolta Székelyföld boldogságindexét: az előkelő 6,97-es átlaggal a régió nemcsak európai, de világszínvonalban sem teljesít rosszul.

Fotó: Barabás Ákos

A kutató fontosnak tartotta az is megjegyezni: jelen formájukban az eredmények nem reprezentatívak, viszont „kedvet kapott a folytatáshoz”, így a jövőben a felmérést kérdezőbiztosokkal és szélesebb körben is megismétli. Egyébként

az is kiderült, hogy Szentegyháza Székelyföld közepe.